A gödör alja még odébb van

2009.11.02. 11:25
Csak a lakossági várakozások javultak októberben, a nagyvállalatoké nagymértékben, a kkv-k visszafogottan romlott – derül ki az Ecostat legfrissebb felméréséből, amely szerint a konjunktúraindex 77,6 százalék. Az állami tulajdonban lévő cég szerint a költségvetési stabilizáció segíti a gazdaság növekedési pályára állítását, és a kkv-k bizakodását is erősíti, ahogyan a hazai válságkezelés is.

Az Ecostat is azt emeli ki, hogy bár augusztushoz képest kissé csökkent, január óta mégis a második legmagasabb értékű mutató. Az összetevő részindexek között a lakossági bizalmi mutató mintegy 5 százalékponttal növekedett, a Top100-csoport üzleti várakozásai majdnem 8 százalékponttal romlottak, a kkv-ké alig változtak az előző hónaphoz képest. A havi konjunktúraindexekből kirajzolódótrendvonal az év elején elért mélyponthoz képest júliusig szerényen, azt követően érezhetőbben emelkedett.

De jó a stabilizáció

Az Ecostat felidézi: a nagyvállalatok rövidtávú üzleti várakozásait összesítő bizalmi index csökkenése a válság kirobbanásától idén februárig volt erős, akkor a trend megfordult; ez az irány mostanáig tartott. A reálszféra élénkülése lényegében még várat magára, biztató eredmények a külkereskedelmi forgalomban jelentkeznek, főként a fejlett ipari országokkal bonyolított forgalomban. Ezek átgyűrűzése néhány hónapos késéssel várható, de "a hazai költségvetési stabilizáció segíti a gazdaság növekedési pályára állítását" – olvasható az állami tulajdonú Ecostat elemzésben (a cég vezetőjét, Belyó Pált novemberi hatállyal KSH-elnökké nevezték ki).

A felmérés szerint az elmúlt három hónapban a nagyvállalatok mintegy 40 százalékának termelése szinten maradt, növekvő teljesítményről a cégek 25 százaléka számolt be, míg csökkenőről 35 százalékuk. A nagyvállalatok teljesítményük jövőbeni változásáról többségében mérsékelt optimizmussal nyilatkoztak. Három hónapon belül jelentős termelésnövekedést 2 százalékuk, kismértékűt 24 százalékuk vár. A cégek több mint a fele teljesítménye szinten maradását vélelmezi az év utolsó hónapjaira.

Válságkezelés, eredmények

A kis- és középvállalati konjunktúraindex 69,2 százalék, az előző hónaphoz képest érdemben nem változott. A hazai vállalkozások bizalmi trendje február óta emelkedik, a bizalom hónapról-hónapra kismértékben erősödik. A kis és középvállalatok lassú bizalomerősödése a szektor működési feltételeiben rövid távon várható kedvezőbb változásokkal, a gazdasági válság enyhülésével, valamint "a hazai válságkezelés és konszolidáció eredményeivel hozható összefüggésbe" – írja az Ecostat.

Az elmúlt negyedévben a kkv-k egyötödénél növekedett a termelés, 41 százalékuknál nem változott. Csökkenő teljesítményről kevesebben, 39 százalékban nyilatkoztak a cégek. A teljesítmények változásáról szóló előrejelzések az év végére várható vásárlóerő csökkenésre tekintettel valamelyest romlottak. A következő három hónapban a hazai vállalatok 28 százaléka számít teljesítménye növekedésére, 43 százalékuk szinten maradással kalkulál. Termelése csökkenését a cégek 29 százaléka prognosztizálja. A bizonytalan piaci igények miatt a hazai cégek 77 százaléka új tevékenység kezdésére nem lát esélyt.