Fordulat a közpénzügyi vitában

2009.11.02. 15:23 Módosítva: 2009.11.02. 15:56
Az utolsó pillanatban fordulat állhat be a közpénzügyi csomag körül kerekedett viharban, a kormány a közpénzügyi csomag előírásainak betartása mellett áll ki, az állami vállatok eredményét fel fogják tüntetni a 2010-es költségvetésben.

A Költségvetési Tanács vezetői az elmúlt hetekben felszólaltak az ellen, hogy közpénzügyi csomag előírásait nem tartja be a jövő évi költségvetési törvényjavaslat, sőt, egyes megkötéseket szocialista képviselők el kívánják törölni a jövő évi büdzsét megalapozó törvényjavaslathoz beadott módosító indítványokkal. Ez az ügy az állami vállalatok eredményének elszámolásánál csúcsosodott ki. A közpénzügyi csomag úgy szól, hogy bele kellene tenni a 2010-es büdzsébe a többségi állami tulajdonú vállalatok eredményét, ám a kormány nem így készítette el a költségvetési tervet.

Ennek pedig az az eredője, hogy az államháztartási szaldó pár tízmilliárd forinttal kisebb hiányt mutat ahhoz képest, mint amekkora deficit jelentkezne, ha a közpénzügyi csomagot betartaná a jövő évi költségvetési törvényjavaslat. (Ez az úgynevezett pénzforgalmi kimutatásnál okoz gondot, de az EU felé lejelentett úgynevezett eredményszemléletű egyenlegnél nem okoz problémát, mivel az az állami vállalatok eredményét figyelembe veszi. Ilyen eredményszemléletű a GDP arányában mért 3,8 százalékos jövő évi hiánycél.)

Egy szocialista módosító indítvány azzal vágta el a gordiuszi csomót, hogy egyszerűen hatályon kívül helyezte a vonatkozó rendelkezést, a módosító indítványt múlt héten meg is szavazta a képviselők többsége, így azt átvezették a büdzsét megalapozó „salátatörvényen.”

Ma ennek zárószavazását ejtik meg a honatyák, vagyis elméletileg elég lenne egyetlen gombnyomással letudni a szavazást. De nem így lesz, mivel a törvényjavaslathoz benyújtottak néhány zárószavazás előtti indítványt, köztük azt is, amelyik semmissé tenné a szocialista indítványt, így biztosítva, hogy a közpénzügyi csomag előírásai érvényben maradjanak. Az Index úgy tudja, hogy a kormány támogatja a Kóka János SZDSZ-frakcióvezető által jegyzett indítványt (pdf-formátum) abból a megfontolásból, hogy ne teremtsen precedenst a józan, felelős költségvetési politika folytatását és az átlátható államháztartási gazdálkodást célzó közpénzügyi csomag átírására, vagyis hogy ne rendelje alá a költségvetési érdeknek a közpénzügyi csomagot. Értesülésünk szerint az MSZP is a kormány véleménye mellett van, így a szocialista képviselők is a közpénzügyi csomag változatlanul hagyása mellett fognak szavazni a késő délutáni zárószavazáson.