Jolán
2 °C
4 °C

Eltűnhet az adótartozásunk, csak kérni kell

2009.11.03. 07:47 Módosítva: 2009-11-03 07:55:35
Az adóhátralékok emelkedésén és az adóbevételek csökkenésén egyaránt megmutatkoznak a válság jelei - mondta az APEH elnöke az Infó rádióban. Szikora János hozzátette: a PM már csökkentette a társasági adóra vonatkozó bevételi előirányzatát. Idén költségvetési okokból nem kapnak prémiumot az APEH-dolgozók, a PM azonban ígéretet tett arra, hogy januárban lesz erre pénz.

A gazdasági válság és az év közben változó adószabályok miatt is módosultak az idei adóbevételek. A személyijövedelemadó-bevétel a sávhatáremelés miatt is módosult, de a válság többet rontott a helyzeten. Csökkent az országban a keresettömeg, azaz egyre kevesebben fizetik az adót, csökkenő jövedelem után. A közszférában megszűnt a 13. havi bér, de a magánszektorban is kevesebb pluszjuttatást fizetnek a vállalkozások - mondta az adóhivatal elnöke.

Társasági adóból is várhatóan kevesebb összeg folyik be a vártnál - mutatott rá Szikora János. Mint elmondta, a Pénzügyminisztérium folyamatosan figyeli a bevételek alakulását, és már csökkentette előirányzatát. Hozzátette: a jelenség már tavaly elkezdődött, amikor még a társaságok üzemi eredménye ugyan emelkedett, az adózás előtti eredménye azonban csökkent a megelőző évhez képest.

Emiatt emelkedett a cégek által májukban, az adóbevallások benyújtása után visszaigényelt adó mennyisége, mivel az elmúlt év végén az adószámlájukat magasabb összegben töltötték fel - ezt a korábbi évek befizetéseihez mérten kell megtenni -, mint a tavalyi évre vonatkozó tényleges befizetési kötelezettségük volt.

Szikora János hozzátette: nemcsak a minisztérium módosít, a vállalatok is csökkentik évközi eredményüket. Eddig igén összesen 43 milliárd forinttal csökkentették azt.

Egyre több adóhátralék

Eközben 170-180 milliárd forintra emelkedett az adóhátralékok mennyisége, döntően azért, mert növekedett a felszámolás alá kerülő cégek száma. A tartozásait ki nem fizető, ezért felszámolás alá kerülő vállalatok száma 2008-ban mintegy 10 500 volt, idén azonban tíz hónap alatt elérte a szám a 9500-at.

Hogy mit tehet az, akinek adóhátraléka van? A magánszemélyek tartozását kérésre akár törölheti is az APEH - mondta az elnök. Cégek esetében erre nincs mód, fizetési halasztást, részletfizetést azonban a vállalatok is kérhetnek, sőt a válságra való tekintettel egyéni tárgyalásokkal akár azt is elérheti az adózó, hogy kezdetben kisebb, később, cége erősödése esetén pedig nagyobb részletekben törlesszen.

Szikora János arról is beszélt, hogy idén a költségvetés nehéz helyzete miatt nem kapnak prémiumot, úgynevezett mozgó bért az adóhivatal dolgozói, amelyet a rájuk vonatkozó törvény a behajtás sikerességéhez köt. A pénzügyminiszter azonban ígéretet tett arra, hogy januárban forrást biztosít arra, hogy jutalmazza az APEH-dolgozók munkáját - mondta az elnök.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?