Megroppant a forint

2009.11.03. 11:12 Módosítva: 2009.11.03. 11:12
Van, aki szerint eddig volt túl erős a forint, de az biztos, hogy a hétfő esti nagy forintgyengülésnek alapvetően technikai okai vannak, ki kell várni, hogy a következő napokban hol stabilizálódhat az árfolyam. Egyelőre úgy látszik, maradunk 280 alatt, délelőtt 278-279 között mozog az euró ára.

Október 21-én még több havi rekordot döntött a forint, miután az euró ára 263-264 forint közé süllyedt. Az azóta indult gyengülési hullámban a hétfő este jelentette eddig a mélypontot: a forint napon belül is nagyon jelentősen esett, miután a kereskedési időszakban 275 körül járt a kurzus, este viszont gyengülésnek indult és 283,40-ig jutott. Ez kerek 20 forintos euróáremelkedést jelent, alig tíz nap leforgása alatt. Bár a hétfő esti nagy dőlésnek technikai okai voltak, illetve általában is a nemzetközi hangulat, nem hazai hírek állnak a már egyértelműen gyengülő trend mögött, gyors visszapattanásra nem számíthatunk.

"A forint lendülete nem tört meg a 275- ös szintnél, ahogy vártuk, hanem vidáman tovább trappolt, a sajtó legnagyobb örömére este már 280 felett is járt, lehet riogatni a népet, hogy ismét visszatért a válság. Miért is gyengül a forint? Hát nézzük csak… Tényleg azt hittük, hogy vége a válságnak azért, mert az USA néhány makrogazdasági mutatója szebb lett a vártnál, és a zuhanás fékeződését mutatja? Vagy inkább úgy kérdeznénk: az elmúlt hetek 270 alatti árfolyama valóban úgy tűnt, mint reális, fundamentálisan megalapozottan erős forint? 280 közeléből mindig olyan evidensen látszik, hogy persze-persze, nyilván túl volt értékelve a forint. ... A 280-as szintet átvitte ugyan az árfolyam tegnap, de ne feledjük, hogy ez este, a likvid londoni és magyar bankközi piac zárása után tette, az pedig nem túl nagy harci érdem. Ha ma ismét 280 fölé taszigálják a forintot, és tartósan ott is tudunk maradni, akkor kezdhet aggódni a világ. Ennek hiányában inkább csak szalmalángnak tekinthetı az utóbbi napok izgalma, és várhatóan néhány szem nyugtatót követően beáll ismét a csendes oldalazás" - írja kommentárjában Márvány Zsolt, a Commerzbank treasury-jének vezetője.

Egy illikvid piacon egyes szereplők elértek veszteséglezáró, úgynevezett stop-loss szinteket, ez a technikai ok állhat a tegnap esti begyengülés mögött - mondta az Indexnek Saághy Pál, az Equilor devizaszakértője. Erre utal az is, hogy miután a megjárta a 283,40-es negatív csúcsot, gyorsan visszajött a 278-279 környékére az árfolyam.

Mit jelent a stop-loss?

Szó szerint veszteség megállítást, azaz veszteségminimalizálást. Elsősorban határidős ügyletek kapcsán használt fogalom. A lényeg: ha egy befektető a forint erősödését várja, az másképpen fogalmazva azt jelenti, hogy szerinte X idő, mondjuk egy hónap múlva kevesebb forintért vehet ugyanannyi eurót. Ha valaki erre egy pozíciót is nyit a devizapiacon, azt forint longnak mondják, és a lényege, hogy ráér meghatározott idő múlva "leszállítani" a vállalt eurómennyiséget, azért cserébe a megnyitáskori árfolyam szerinti forintot kapja. Így a pozíció megnyitása és zárása közötti várt forinterősödést haszonná fordíthatja. Már ha erősödik a forint. Ha viszont gyengülni kezd, akkor értelemszerűen veszít a forint longos, és mielőbb kiszáll az ügyletből, annál kisebb a vesztesége. A stop-loss határok éppen ezeket a szinteket jelölik, a befektető mondjuk azt mondja, ha 278 forintig elszalad az árfolyam, akkor életbe lép automatikus euróvételi megbízása. Csakhogy az illikvid piacon esetleg, ahogy az hétfő este is történhetett, csak 280 feletti áron vannak eladók, és itt történnek meg a kötések.

Az elmúlt napok történései azonban mindezzel együtt azt mutatják, hogy a forint képes gyengülni, október utolsó hete egyértelmű kitörés az augusztus óta tartó erősödési trendből. Az egyszeri technikai tényezőkön túl ennek oka lehet az is, hogy trendforduló rajzolódik a tőzsdéken is, és a fejlett tőkepiacokra érvényes hangulat meghatározó lehet a feltörekvő devizáknál. Az ugyanis egyértelmű: hazai fejlemény, magyar makroadat vagy egyéb tényező nincs a gyengülés mögött, kizárólag a nemzetközi hangulat befolyásolja a kurzust.

Rövid távon Saághy Pál szerint van még tere a negatív hangulatnak, forintgyengülés és tőzsdei esés egyaránt jöhet. Ugyanakkor míg az, hogy az euró ára átszalad a 280-290 közötti tartományba, reális lehetőség, a 300 fölötti szinteket nem tartja elképzelhetőnek a szakértő. A kisebb gyengülés is befolyásolhatja azonban az MNB kamatdöntéseit, hiszen, emlékeztett Saághy, az eddigi csökkentések indoklásában a jegybank sosem felejtette megemlíteni a kedvező nemzetközi hangulatot.

Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője erről azt írja: egyelőre kevés idő telt el a forintgyengülés kezdete óta, a monetáris tanács viszont néhány napos mozgásokra nem fog reagálni. A Portfolio.hu-n megjelent véleménye szerint a szakértő arra számít, hogy a 280-as szint megfogja, illetve legalább lassítja az árfolyam gyengülését. A monetáris tanács legfeljebb akkor lép gyorsan (beleértve az újabb kamatcsökkentés elhalasztását a következő ülésen), ha a gyengülés felgyorsul, és ismét komoly esély nyílik a 300 feletti szintekre. Erről Kondrát szerint még korai most beszélni. Ha visszapattan a forint 280-ról, és a 265-280 közötti sávon belül stabilizálódik, miközben a külső környezet is javul, akkor folytatódik a kamatcsökkentési ciklus. 280 körüli szintnél, vagy ha rendezetten 280-285 között mozog az árfolyam, akkor nem kizárt a további kamatcsökkentés, de talán áttér a testület a 25 bázispontos lépésközre az eddigi 50 bázispontosról. Ennél gyengébb szinteken az elemző szerint szünet lesz a kamatcsökkentésekben.