Magyarország a nap témája a CNBC-n

2009.11.04. 16:06

A magyar összeomlás egy éves évfordulójára való tekintettel ma reggel - akárcsak egy éve - a Parlament előtt készített interjút a CNBC televízió a magyar miniszterelnökkel. A Bajnai Gordonnal folytatott beszélgetés most sokkal jobb kedéllyel zajlott, mint az egy évvel ezelőtti interjú. A miniszterelnök a gazdasági növekedéssel, általános és fiskális stabilizációval kapcsolatos kérdésekre válaszolt. Magyarország GDP-jéhez 80 százalékban járul hozzá az export, már csak ezért is fontos számunkra a fejlett országok gazdaságának mielőbbi fellendülése; az, hogy a német gazdaság már kijött a recesszióból, nagyon jó hír számunkra - mondta. A miniszterelnök szerint a befektetők bizalma visszatért, a piaci finanszírozásra való visszatérés is ezt bizonyítja, ezért sem használja fel az ország a teljes IMF hitelt, ami a rendelkezésére áll.

Az Európai Bizottság tegnap kijött őszi prognózisára reagálva a miniszterelnök elmondta, a Bizottság költségvetéssel szembeni kedvezőtlen előrejelzése, amely szerint már az idei hiánycél sem teljesül (a GDP 3,9 százaléka helyett 4,1, jövőre 3,8 helyett 4,2 százalék a Bizottság prognózisa) azért lehetséges, mivel a Bizottság akkor járt Magyarországon, amikor a fiskális politika szigorításai még nem léptek életbe, és a korábbi állapotok alapján készítette el előrejelzését. Bajnai Gordon szerint a kormány bizakodóbb a költségvetési hiánycél teljesülésével kapcsolatban.

A magyar részvénypiac kilátásairól beszélt Jaksity György, a Concorde első embere. A menedzser kifejtette, nem hisznek a V alakú pályában, szerintük hosszú és rögös út vezet még a világgazdaság feltámadásához. A tőzsde egykori elnöke ennek ellenére minden magyar blue chipről mondott néhány jó szót a műsorban, így szerinte aMol az egyik leghatékonyabb olajcég a világon, amelyben a felvásárlási sztorik sem feltétlenül zárultak még le.

AzOTP Jaksity szerint nagyon jól kezelte a válságot, pénzügyi és tőkehelyzete szinte egyedülállóan jó. Ha a világgazdaság fordul, azOTP éppen ezekért nagyot profitálhat majd a helyzetből. A Magyar Telekom a menedzser szerint azért lehet jó választás, mert a cég stabil gazdálkodással rendelkezik, a magas magyar hozamok miatt pedig részvényeinek osztalékhozama nagyon magas.

A  

Richterről mindeközben Jaksity úgy tarjta, hogy kiváló fogadás lehet a közép-kelet európai és a FÁK gyógyszerpiaci növekedésére, miközben a forint gyengüléséből - komoly exportőr lévén - sokat profitál.
 
A Portfolio.hu úgy tudja, hogy a CNBC forgatócsoportja egész nap a Parlamentnél tartózkodik, és folyamatosan jelentkeznek majd élő adásban interjúkkal. Gazdaságpolitikai és vállalati vezetőket/szakértőket szólaltatnak meg, az esti órákban várhatóan Bencsik László, az OTP csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettese is a vendégük lesz.