Árpád
-2 °C
4 °C

Vincze Béla kilépett a Bormíves Céhből

2009.11.07. 10:52 Módosítva: 2009-11-07 12:43:19
Levélben kérte tagságának megszüntetését a Pannon Bormíves Céhben a glicerinbotrányba keveredett egri termelő, a legismertebb magyar borászokat tömörítő szervezet péntek esti pannonhalmi közgyűlésén elfogadta a kérést. A céh ugyanott kiáltványt fogadott el "a szőlész- és borásztársadalomért", amelyben a szakmai szervezeteket összefogó bortestület megalakítását szorgalmazzák.

"A világ borászata kettévált. A tengerentúli tömegbortermelés az élelmiszeripar kategóriáiban gondolkodik, kemény kihívások elé állítva és komoly versenyhátrányba hozva Európát. Az európai és a magyar borászkodás nem állhat le verekedni tőle idegen szabályok szerint. Egyetlen megoldás van: megőrizni a hitelességet és a természetességet" - olvasható a Pannon Bormíves Céh kiáltványában, amelyet Heimann Zoltán, a céh ügyvezető társelnöke jutattott el az Indexhez.

A dokumentum szerint "a 2004-es EU-csatlakozás óta a magyar borpiac egyensúlya megbomlott. A magyar borok mellett bizonytalan eredetű és minőségű borok jelentek meg. Az új helyzet kezelésére nem vagyunk képesek. A borpiac válságához hozzáadódott az elmúlt két év általános gazdasági válsága. A több évtizedes megtérüléssel működő szőlőültetvények pénzügyileg ellehetetlenültek. A következő években sok ezer hektárt fognak kivágni, támogatással vagy anélkül."

A céh tagjai úgy látják, "egységes érdekképviselet, egységes intézményrendszer, egységes jövőkép nélkül nem tudjuk merre menjünk, nem tudjuk érvényesíteni akaratunkat. A szakmának össze kell fognia. A szétaprózott, hatalmi meccsekben egymásnak feszülő szervezetek helyett egységes, a jól felismert közös érdekeket képviselni tudó bortestületet kell létrehoznunk. Olyan szervezetet, amely méretéből és súlyából fakadóan partnerévé tud válni nemcsak a magyar hatóságoknak, hanem az Unió lobbicsatáiban is erősnek, tényezőnek mutatkozhat."

"A bortestületet minél előbb létre kell hoznunk! Más lehetőségünk nincs. Ha rendet teszünk, a rend lehet a válság pozitív hozadéka. A rend a jövőnket jelenti" - zárul a kiáltvány.

A Pannon Bormíves céh tagjai Heimann és Gere Attila elnök mellett a következők: Árvay János, Gere Tamás, Balla Géza, Bock József, Bussay László, Dúzsi Tamás, ifj. Figula Mihály, Frittmann János, ifj. Gál Tibor, Gergely Vince, Györgykovács Imre, Jásdi István, Jekl Béla, Légli Ottó, Lőrincz György, Takler Ferenc, Thummerer Vilmos, Tiffán Ede, Pók Tamás, Somodi Sándor, Szepsy István, Szeremley Huba, Szőke Mátyás, Vesztergombi Ferenc, Vida Péter, Weninger Franz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?