Rekordszámú váltó lesz az idei kgfb-kapmányban

2009.11.16. 12:30 Módosítva: 2009.11.23. 11:20
Félidejéhez érkezett az idei kötelező kampány. Az időarányos adatokból kitűnik, hogy idén rekordszámú váltóra lehet számítani.

A kötelező biztosítási kampány félidejéig 130 ezren váltottak kötelező biztosítást a piacvezető Netrisk.hu biztosítási portálon, szemben az egy évvel korábbi 55 ezerrel. A roham tehát töretlen, a forgalom eddig 136 százalékkal múlta felül a múlt év hasonló időszakát. Ismét népszerű az újrakötés: az autósok 28 százaléka jelenlegi biztosítójánál marad, ott köti olcsóbb díjon újra kötelező biztosítását. A Groupama tíz új szerződéséből 8 újrakötés, de ez az arány az Allianz esetében is megközelíti a 60 százalékot.

A biztosítótársaságok közül a Netrisk.hu adatai szerint 11 vitt el eddig értékelhető, fél százalékot meghaladó részesedést az új szerződésekből, míg jelentősebb, tíz százalék körüli részesedése hét biztosítónak van jelenleg: a Genertelnek, a Generalinak, az Aegonnak, a Köbének, az Uniqának, a Posta Biztosítónak és az Allianznak. A legtöbb új szerződést továbbra is ez utóbbi, az Allianz viszi el. Az Allianzot új ügyfeleinek több mint fele (51 százalék) annak ellenére választja ki a Netrisk.hu statisztikája szerint, hogy a díjszámítás során talál más, kedvezőbb díjat kínáló biztosítót. Még magasabb ez az arány a Generalinál (74 százalék) és a Groupamánál (83 százalék), míg több más biztosítótársasághoz szinte kizárólag a legkedvezőbb ár miatt szerződnek.

Sok az újrakötés

Tény ugyanakkor az is, hogy a legjobban teljesítő Allianznál a most megszerzett új szerződéseknek csaknem 60 százaléka újrakötés. Vagyis a legtöbb új kötelező biztosítást olyanok kötik, akik eddig is az Allianz ügyfelei voltak, a szerződés megújításával ugyanakkor jelentősen csökkenthették biztosítási díjukat.

A legtöbb biztosítónál lehetőség van a szerződések újrakötésére. Ennek megfelelően a régi-új ügyfelek aránya több társaságnál is jelentős: a Posta új ügyfeleinek 32, a Generalinak 41 százaléka tartozik ebbe a körben. A Groupama Garanciánál csaknem minden nyolcadik új ügyfél a meglévő ügyfélkörből kerül ki.

A Biztosítás.hu szerint könnyen lehet, hogy jövőre nem csökkennek tovább a díjak, de idén még rekord összeget spórolhatnak meg az autósok. A minden elképzelést fölülmúló idei díjversenynek köszönhetően valószínűleg elérték alsó határukat a kötelező díjak. Az eddig biztosítót váltó autósok szerződéseinek 25 ezer forintos átlagos díja ugyanis, már annyi, mint az egyes szerződésekre eső átlagos kárkifizetések összege. Mindez azt jelenti, hogy az idei kampányban a valaha volt legolcsóbb kötelező biztosítást szerezhetik meg magunknak, az évről-évre nagyobb számban váltó autósok.

A biztosítók végletekig kicsavart tarifáinak és minden bizonnyal bekövetkező veszteségeiknek köszönhetően az is előfordulhat, hogy a kötelező díjak jövőre visszapattannak a mostani mélypontról. Ez pedig azt jelenti, hogy aki idén nem vált, könnyen elszalaszthatja a jó lehetőséget és jövőre már nem találkozik - az ideihez hasonló - rendkívül olcsó díjakkal.

Az idei kampányban megtakarítható, átlagosan mintegy 15 ezer forintos megtakarítás, még az előző évek egyre növekvő megtakarításai közül is kiemelkedik. A Biztosítás.hu szerint ennek köszönhető, hogy a november elseje óta már több mint 300 ezren váltottak, ami kétszerese a tavalyi kampány első felében kezdeményezett biztosítóváltásoknak.

Casco is megy

Két és félszer több casco biztosítást kötöttek az autósok az idei kötelező kampány első napjaiban a Genertel biztosító honlapján, mint tavaly ilyenkor, és összességében a direktbiztosító honlapján végzett kalkulációk száma is a duplájára nőtt az idén, a 2008-as adatokhoz képest. "Ez úgy gondolom köszönhető egyrészt annak, hogy az ügyfelek mostanra valóban megértették a direktbiztosítási modell lényegét, és kihasználják az ebből adódó előnyöket, másrészt egyre nagyobb igényük van nekik is arra, amerre egyébként a piac tart: hogy nem külön kgfb-ről, és casco-ról beszélünk, hanem gépjármű biztosításról" – magyarázza Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója.