Újabb Mol-nagyberuházás Pakisztánban

2009.11.16. 07:16 Módosítva: 2009.11.16. 07:21
Kondenzátumfeldolgozó üzemet épít 30-50 millió dollár beruházásban a Mol Nyrt. leányvállalata a pakisztáni Tal-blokkban. A tervek szerint öt év múlva napi 20 000 hordó kapacitása lesz majd a vegyesvállalati formában működő üzemnek.

Mosonyi György vezérigazgató elmondta, hogy a Mol a beruházást a vele a Tal-blokkban is együttműködő pakisztáni Oil and Gas Development Co. Ltd. (OGDCL) vállalattal közösen finanszírozza. A kondenzátumot a Mol jelenleg még eladja, mert nincs feldolgozó kapacitása.

A mezőben most naponta 4200 hordó kondenzátum kerül a felszínre a Mol által működtetett gázkutak kihozatalának melléktermékeként. A mennyiség januártól újabb kutak üzembe helyezésével 6000 hordóra, majd 2013-ra 8000-9000-re nő napi 8 millió köbméter gázkihozatal mellett.

Eközben az OGDCL által működtetett kutak teljesítménye is emelkedik, így 2013-ra összesen 20 ezer hordó kondenzátum kerül a felszínre. Ebből az üzem éves szinten 1 millió tonna benzint és ipari tüzelőanyagot állít elő.

A Mol Pakistan operátori szervezésében megvalósított, Pakisztán észak-nyugati tartományában lévő gázfeldolgozó üzemet a múlt héten adták át: a partneri együttműködésben felépített, 185 millió dollárba kerülő létesítmény mintegy 10 százalékát a Mol leányvállalata finanszírozta. Az üzem a manzalai Tal gázmezőben van.

A Mol 1999 óta folytat szénhidrogén-kutatást a Tal blokkban, az OGDCL, a Pakistan Petroleum Limited (PPL), a Pakistan Oilfields Ltd. (POL) és a Government Holdings (GHPL) üzlettársaként. A Mol eddig 13 kutat fúrt a blokkban, s ezek közül 10 sikeres találat volt. A nemzetközi arány tíz fúrásból egy sikeres találat.

A 3688 négyzetkilométeres Tal-blokkban a Mol Észak-Pakisztán legnagyobb földgázkészletét tárta fel, ezen túlmenően operátor még a Margala és a Margala North blokkokban, illetve együttműködő partner egy negyedikben, a Karak blokkban. Ez utóbbi háromban eddig csak kutatást végeztek, s az eredmények elemzését követően fúrnak kutakat. A Karakban már jövőre tervezik egy kút mélyítését. Egy kút fúrása 14-15 millió dollárba kerül, amit a tulajdonosok közösen finanszíroznak az operátor szakmai irányításával.