Okiratot hamisítottak az MNV-ben

2009.11.18. 19:01
Az MNV-nél hétfőn indított belső vizsgálat szerdán lezárult, kiderült, hogy feltörték az iktatási rendszert, pályázatokat bontottak fel és iratokat dátumoztak vissza. A szabálytalan dokumentumokat Benedek Fülöp, az MNV agrárportfólióért felelős vezérigazgató-helyettes távollétében egyik helyettese írta alá. Kamarás Miklós vezérigazgató érvénytelenítette a pályázatokat, a személyi felelősök büntetésére az illetékes vezetők tesznek majd javaslatot.

Sorozatos szabálytalanságok miatt érvénytelenítették szerdán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél (MNV) a korábban gyanússá vált 2500 hektáros Pest megyei terület haszonbérleti pályázatát. A hétfőn indított belső vizsgálat szerdán közzé tett eredményeiből kiderül, hogy valakik feltörték az MNV iktatási rendszerét, pályázatokat bontottak fel, iratokat dátumoztak vissza. Az MNV más dolgozói pedig, hogy mindezt hivatalosnak látszóvá tegyék, a felbontásban résztvevőket utólag bevették a bírálóbizottságba.

Kiderült, hogy a szabálytalan dokumentumokat Benedek Fülöp, az MNV agrárportfólióért felelős vezérigazgató-helyettes távollétében egyik helyettese írta alá. Kamarás Miklós vezérigazgató a történtek miatt szerdán érvénytelenítette a pályázatokat. Ezzel egy időben a vizsgálati anyagot átadta a társaság illetékes vezetőinek, hogy tegyenek javaslatot a szabálytalanságok személyi felelőseinek arányos büntetésére. A vezérigazgató ezután a javaslatok és az érintettek véleményének birtokában hozza meg a további, személyi döntéseket.

A belső vizsgálat azután indult, hogy az MNV 35 ezer hektárnyi állami tulajdonú föld haszonbérletét hirdette meg, de Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója szerint trükköztek bizonyos pályázatok elbírálásánál. Azt állította, hogy a Pest megyében lévő 2500 hektárnyi terület haszonbérletére kiírt pályázati anyagot idő előtt felbontották, és így küldték elbírálásra az MNV központjába. Az MNV hétfőn, a vizsgálat indításával egyidőben felmentette munkaköréből Balogh Tamást, a Pest Megyei Területi Iroda megbízott vezetőjét.

A vizsgálat bebizonyította, hogy a 2500 hektáros Pest megyei terület haszonbérletére érkezett pályázatokat arra illetéktelenek idő előtt felbontották. A vizsgálatban tizennégy embertől kért be az MNV belső ellenőrzése igazoló jelentést. A megoldást néhányan abban látták, hogy ezeket az embereket az iratok visszadátumozásával bevették utólag a bíráló bizottságba, melynek tagjai jogosan bonthatják fel a pályázatokat, a megfelelő szabályok betartásával. Kiderült, hogy kik, milyen mértékben felelősek a szabálytalanságokért. Azt még vizsgálják, hogy az MNV belső iktatási rendszerét hogyan lehetett feltörni és, hogy az iktató programban nyilvántartott dokumentumokhoz illetéktelenek hogyan férhettek hozzá.