Nincs szükség leolvasókra az ÖkoPluszos lakásoknál

2009.11.27. 15:18 Módosítva: 2009.11.27. 15:24
Az egyedi elszámolást lehetővé tevő fűtési költségmegosztók rádió-távleolvasást, költségmegtakarítást, és alacsonyabb CO2-kibocsátást biztosítanak. A szolgáltatást a Főtáv Zrt. végzi, a készülékeket a német Techem cég adja. Az ÖkoPlusz program egyik legfőbb jelentősége Demszky Gábor szerint abban rejlik, hogy csökkenthetjük vele a CO2-kibocsátást.

Tizenhét százalékos fűtési költség-megtakarítást élvezhetnek a budapesti I. kerületi Attila út 25 szám alatti lakosok. Az épület egyike azon 84 épületnek, amelyben fűtés-korszerűsítést hajtottak végre az ÖkoPlusz program keretében. Az ÖkoPlusz programhoz kapcsolódó szolgáltatáscsomagot a Főtáv Zrt. biztosította a ház lakóinak, az ÖkoPlusz programhoz kapcsolódó fűtéskorszerűsítést a Főtáv megbízásából a házban a Techem Kft. végezte el. A program jelentőségét és eredményeit Demszky Gábor főpolgármester, Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója, és a német Techem cég vezérigazgatója ismertette pénteken reggel a helyszínen.

Ha egy ház beszáll az ÖkoPlusz programba, akkor a fogyasztók által felhasznált távhő egyedi szinten mérhetővé válik, és a távhődíj 17 százalékát megspórolhatják. A Techem saját fejlesztésű fűtőtestre szerelhető eszközei, a fűtési költségmegosztók, lehetővé teszik a fogyasztás lakásonkénti kimutatását és ezáltal a tényleges fogyasztáson alapuló elszámolást. A készüléket plomba védi a külső manipulációtól. A központi hőmennyiségmérő az épület teljes hőfogyasztását méri, és a ház pincéjében kiépített hőközpontban található.

A rendszer másik előnye, hogy rádiótávleolvasást tesz lehetővé, vagyis nem kell külön kimenni az emberek lakásába leolvasni a mérőkészüléket. Az elszámolást a Techem végzi, elküldik jóváhagyásra a közösképviselőnek, és utána küldik ki az egyedi számlákat a fogyasztóknak. A Techem Kft. a német Techem Energy Services GmbH. és a Techem GmbH. magyarországi leányvállalata. A Techem világszerte eddig 430 millió ilyen készüléket helyezett ki, az unió legnagyobb, és Németország első számú szolgáltatója a hőenergia és vízfogyasztás fogyasztásarányos elszámolása és a fűtési költségmegosztási szolgáltatások területén.

Egy lakás átalakítása bruttó 150 ezer forintba kerül, de az állam 50 százalékos, maximum 77 ezer forintos támogatást ad hozzá 2010-ig, valamint az elérhető energia-megtakarítás és az alapdíj-kedvezmény együttesen biztosítani tudja, hogy éves szinten a beruházás, mely 2-4 év alatt térül meg, ne okozzon többletköltséget a felhasználóknak.

A ÖKOPlusz program idei kiírása 2009. július 31-én zárult le, amely időpontig összesen 512 épület adta le a pályázatot a vállalatnál, ami összesen több mint 45 ezer lakás korszerűsítését eredményezheti. A pályázat lezárulását követően így összesen 2,8 milliárd forint igényt nyújtottak be az ÖKOPlusz program keretében.

Az első ÖKO pályázattal kapcsolatos fűtéskorszerűsítési beruházás 2008. augusztusában valósult meg. Azóta 84 társasházban készült el a fűtéskorszerűsítés, 2009. december 24-ig, az ünnepek előtt még 11 épületben fejeződnek be a munkálatok, és további 30 társasháznak van élő szerződése a kivitelezés elvégzésére.