Nyilvános az új MÁV-menetrend

2009.11.28. 18:02 Módosítva: 2009.11.28. 18:02
December 13-ától 29 és fél vonalszakaszon leállítják a vasúti személyszállítást, de Bajára mindennap jár majd InterCity, több vonalon pedig új szolgáltatásként a távolsági forgalmat kényelmesebbé tevő InterRégió vonatok közlekednek. Akkortól lép életbe ugyanis a MÁV új, 2009-2010-es menetrendje.

Balogh-Fazekas Anita, a MÁV-Start szóvivője az új menetrendről azt is elmondta, hogy a tavaly bevezetett Railjet vonatok ezentúl kétóránként indulnak Budapestről Bécsbe illetve Münchenbe. Ezek a vonatok eddig Magyarországon csak Kelenföldön, Győrben és Hegyeshalomban álltak meg, mostantól viszont már Tatabányán és Mosonmagyaróváron is. Zürichbe pedig új hálókocsijárat közlekedik majd.

A vonatok mozgását az új menetrend bevezetésétől az interneten is figyelhetik az utasok, ezt a mozdonyokba szerelt GPS teszi lehetővé. Leáll a vasúti személyszállítás összesen 29 és fél vonalszakaszon a MÁV 2009-2010-es menetrendje szerint: nem járnak majd a szerelvények egyebek mellett a Hegyeshalom-Rajka, a Mezőfalva-Paks, a Karcag-Tiszafüred és a Körösnagyharsány-Vésztő vonalakon. Zirc és Veszprém között csak hétvégén közlekednek vonatok - ez lesz a fél szakasz.

Újdonságokat is ígér a következő menetrendben a MÁV-Start. Átalakul Baja illetve Szekszárd környékének vasúti közlekedése. A térségbe ezentúl mindennap jár majd InterCity vonat. Bevezetik az úgynevezett InterRégió vonatokat is. Ezek között regionális és távolsági járatok is lesznek, Dombóvár-Baja-Kecskemét és Baja-Szekszárd-Sárbogárd között találkozhatnak ezekkel a szerelvényekkel az utasok. Változik a menetrend a Balaton déli partján is. Ott kétórás, ütemes menetrend szerint járnak majd a vonatok.