Elvehetik Veres Jánostól a sztrádát

2009.12.07. 16:55 Módosítva: 2009.12.07. 21:25
Jön az ellencsapás a Veres-féle koherencia-fegyver bevetésére válaszul: az M3-as Vaja és Vásárosnamény közötti szakaszát Vereséknek sikerült sztrádának belobbizniuk, most a szabad demokrata Hankó Faragó Miklós a házszabály akkori kicselezése miatt vágna vissza Vereséknek és visszaállítaná az eredeti állapotot, így autóútként épülhetne meg a kérdéses húsz kilométeres szakasz. És még nincs vége.

Már-már úgy tűnt, hogy múlt héten véget ért a sztrádamizéria. Mint beszámoltunk róla, a 2010-es költségvetés zárószavazásánál a békési szocialisták ellentámadásba lendültek és félig-meddig legyőzték a baranyiakat, így az M60-as Pécs és Szentdénes közötti szakaszának előkészületi munkálataira félmilliárd forint, az M44-es Kecskemét és Békéscsaba közötti szakaszának előkészületeire hárommilliárd forintot adtak a sztrádaprogram terhére. Előtte pár héttel pedig Veres János volt pénzügyminiszternek és három szocialista képviselőtársának a házszabály kicselezésével sikerült keresztülvernie, hogy az M3-as Vaja és Vásárosnamény közötti húsz kilométeres szakasza az eddig 2 x 1 sávos autóút helyett 2 x 2 sávos autópályaként épüljön meg. Mindegy, hogy mennyire értelmetlen, gazdaságtalan, de Veresék belobbizták.

Update

Az MSZP kérésére az Országgyűlés levette a mai napirendről az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazását. Az ok: a MÁV átalakítását múlt héten az ellenzéki képviselőkön túl néhány szocialista is megfúrta, ezért a kormány és az MSZP között még további egyeztetésekre van szükség.

Vélhetően egy hét múlva tartják a salátatörvény zárószavazását, így akkor dönthetnek Hankó Faragó Miklós indítványáról is.

Most azonban mégiscsak folytatódik a sztrádaügy. Hamarosan tartják az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazását, az egyik zárószavazás előtti módosító indítvány (pdf-formátum) pedig megsemmisítené Veresék tervét, visszaállítaná az eredeti állapotot, vagyis a Vaja és Vásárosnamény közötti M3-as mégiscsak 2 x 1 sávos autóútként épülne meg.

Az indítványt az SZDSZ-es Hankó Faragó Miklós nyújtotta be. Hankó Faragó a parlament alkotmányügyi bizottságának alelnöke is egyben, a Veres-féle, pár héttel ezelőtti partizánakcióról lapunknak azt nyilatkozta, hogy Veresék indítványa – amelyet egyébként a 2010-es adócsomaghoz csatoltak – teljesen házszabályellenes, szavazni sem lehetett volna róla, és a törvényhozói munka semmibe vétele, a rájuk, képviselőkre vonatkozó szabályok felrúgása volt.

Hankó Faragó a mostani ellencsapásának indoklásában utal erre a tényezőre, és a Veres-akció előtti állapotot állítaná vissza. Az autóútként való megépítést az ország és a költségvetés teherviselő képessége is indokolja, teszi hozzá a szabad demokrata képviselő.

Ha ma mégsem állna a parlament többsége Hankó Faragó kezdeményezése mögé, akkor sem ér véget az ügy. A liberális politikus ugyanis ezt a javaslatot egy sor más törvényjavaslathoz be fogja adni.