Zsolt
2 °C
18 °C

Ötszáz fős Flextronics-gyárat avattak Sárváron

2009.12.08. 12:11
Számítógépeket, szervereket és workstation termékeket állít elő a Lenovo részére a Flextronics kedden felavatott üzeme Sárváron, a fejlesztéssel több mint ötszáz munkahely létesült a Rába-parti kisvárosban.

Sean Burke, a Flextronics Computing elnöke a megnyitón azt hangoztatta: nagy várakozással tekintenek a Lenovóval való stratégiai együttműködés kibővítésére. Ez szerinte hozzájárul mindkét vállalat piaci versenyképességének növeléséhez.

A Flextronics eddig döntően mechanikai és rendszer megoldásokat szállított a Lenovo kínai, valamint gyártási tevékenységeket végzett a Lenovo brazil leányvállalata számára. A sárvári üzemben folyó évi több százmillió dollár értékű termeléssel a számítástechnikai termékek, elsősorban a PC-k európai piacán szeretnének vezető szerepet betölteni.

A Lenovo a világ 60 országában van jelen és 160 országban rendelkezik partnerekkel, PC-k tekintetében pedig 30 százalékos részesedéssel rendelkeznek a kínai piacon. "Nem látom be, hogy miért ne tudnánk egy olyan céget létrehozni, amely világelső a számítógépek gyártásában" – fogalmazott Gerry Smith, a cég elnöke.

A Flextronics sárvári ipari parkjában a műanyagipari és az autóipari termékek gyártása mellett egy teljesen új üzletágban indult meg a gyártás. Szoros együttműködésben dolgoznak a Flextronics zalaegerszegi gyárával és a zalaegerszegi Flextronics Global Service tevékenységével.

Hetényi Márk, a Flextronics regionális pénzügyi igazgatója az avatóünnepséget követően elmondta: a sárvári üzem több mint ötszáz dolgozónak ad majd munkát Sárváron. A beruházás értékéről és a tervezett árbevételről a pénzügyi igazgató üzleti titokra hivatkozva nem kívánt adatokkal szolgálni, csupán annyit mondott, hogy a termelés értékét tekintve "éves szinten több százmillió dollárról beszélhetünk".

Partnerükről a Lenovóról szólva elmondta: a multinacionális cég, amely főleg laptopjairól ismert, jelenleg a negyedik helyet foglalja el a világpiacon. "Magyarországon információnk szerint a sárvári az első gyártási tevékenység, amelyet a Lenovo létesített, természetesen a Flextronics-szal teljes összhangban és együttműködésben".

Az új számítástechnikai üzletág beindításával hosszú távon jelentős szaktudással rendelkező munkaerőre lesz szükségük, ezért már felvették a kapcsolatot a régió szakképző intézményeivel. Olyan operátorokat keresnek, akik nemcsak az összeszereléshez értenek, hanem jártasak a számítógépek tesztelésében, végső ellenőrzésében is.