Nem okozott fennakadást a ferihegyi sztrájk

2009.12.13. 19:06 Módosítva: 2009.12.13. 21:07
A sztrájk ellenére akadálytalan volt a forgalom a ferihegyi repülőtéren vasárnap késő délután, a munkabeszüntetés miatt nem kellett elhalasztani gépek indulását, és a terminálon sem volt zsúfoltság. A szakszervezetek szerint a Malév BA sztrájktörőket alkalmazott, ezt a cég cáfolta. A Malév földi kiszolgáló cégének vezérigazgatója irracionálisnak nevezte a sztrájkot hirdető szakszervezet béremelési követeléseit.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) vasárnap délután fél négytől este fél kilencig hirdette meg sztrájkját a Malév földi kiszolgáló cégénél, a Malév GH-nál. Terebesi Péter, a szakszervezet elnökségi tagja vasárnap azt mondta: azt szeretnék demonstrálni, hogy a Malév GH-nál dolgozók egységesen elutasítják a társaságnál bevezetett megszorító intézkedéseket.

Megbukott a sztrájk, normál üzem folyik Ferihegyen - állapította meg a repteret üzemeltető Budapest Airport (BA) vasárnap esti közleményében. Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója elmondta: 200 Malév GH-dolgozóból 34-en csatlakoztak a felhíváshoz.

A ferihegyi repülőtér forgalmán a sztrájkot semmilyen formában nem lehetett érzékelni, közölte Hardy Mihály. A vasárnap délutáni-esti csúcs ellenére nem voltak sehol sem sorok, sem a munkabeszüntetéssel összefüggésbe hozható késések. Két olyan járat indult később, amely már eleve késve érkezett Ferihegyre. Nem kellett egyetlen járatot sem törölni.

Hardy Mihály közlése szerint a repülőtér a vasárnapi forgalomnak megfelelő, normális kerékvágásban üzemelt A munkabeszüntetés ideje alatt mintegy 30 járat indul Ferihegyről 1500-1600 utassal.

Limburger Lóránt, a Malév földi kiszolgáló cége, a Malév GH vezérigazgatója irracionálisnak nevezte a sztrájkot hirdető szakszervezet béremelési követeléseit. Elmondta, hogy a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) idénre 14 százalékos, 2010-re pedig további 20 százalékos béremelést követel, ami "indokolatlan és teljesíthetetlen is".

A ferihegyi repülőtér a magyar munkajog temetője, a Malév ugyanis - a Budapest Airport (BA) korábbi gyakorlatához hasonlóan - sztrájktörőkkel hatástalanítja a munkabeszüntetést - mondta Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet elnöke vasárnap a repülőtéren.

Hangsúlyozta: a sztrájkolók a Malév-csoportnál évek óta elmaradó bérfejlesztés kompenzációját, biztonságos és emberi munkakörülményeket, valamint a tervezett megszorítások visszavonását követelik.

A Malév GH vezérigazgatója azt mondta: nem sztrájktörőkről, hanem megfelelő képesítéssel rendelkező alvállalkozókról, buszvezetőkről van szó. Igaz, hogy a sofőrök némelyike egyébként nem olyan típusú buszt vezet, mint a sztrájk alatt, de mindenki rendelkezik a szükséges képesítéssel és engedéllyel, és ezek a dolgozók egyébként is a repülőtéren tevékenykednek.

A sztráj után a felek folytatják az egyeztetéseket a kollektív szerződésről, amely egyébként nem része a sztrájkköveteléseknek. A munkáltató megállapodásra törekszik, konkrét ajánlatot is tett már az érdekképviseletnek, mondta Limburger Lóránt. A szakszervezet vezetője ugyanakkor nem zárt ki egy újabb, hosszabb idejű és a meghirdetése előtt csak pár órával bejelentett sztrájkot sem, ha továbbra sem tudnak megegyezni a munkáltatóval.