Igazán még nem is fájt a válság

2009.12.19. 07:18
A magyar vállalatok viszonylag kedvezően vészelték át a pénzügyi válságot - állapította meg friss kelet-európai áttekintésében a washingtoni székhelyű Világbank. A nemzetközi pénzintézet szerint a tavalyi krízisnek hosszú távú következményei lesznek a térség országainak növekedésére.

"Úgy tűnik, a magyar cégeket a legkevésbé érintette a pénzügyi válság" - értékelte a pénzügyi intézmény, amely szerint a régió vizsgált hat országából Magyarországon esett vissza legkevésbé az átlagos vállalati forgalom. A működésüket beszüntető vállalatok számát, valamint a kapacitáskihasználtság csökkenését illetően Magyarország a második legkedvezőbb helyzetben volt.

A Világbank Bulgária, Magyarország, Lettország, Litvánia, Románia és Törökország 1686 vállalata körében végzett felmérést 2009 júniusa és júliusa között. A cégek több mint 70 százaléka azt jelezte, hogy a válság legsúlyosabb következménye a kereslet csökkenése volt. A kutatás szerint a magyar cégek láthatóan azzal védték ki a pénzügyi válságot, hogy csökkentették állandó és részmunkaidős foglalkoztatottaik számát.

A krízisre adott másik válaszuk az volt, hogy befelé fordultak és saját forrásokból fedezték szükségleteiket. "Nem meglepő módon Magyarországon volt a legkisebb azon vállalatok aránya, amelyekre pénzügyi nehézségek vártak a következő hat hónapban" - olvasható a jelentésben. Ugyancsak Magyarországon volt a legkisebb azon cégek aránya, amelyeknél az állandó munkavállalók számának csökkentését jelezték előre.

Az évtizedek óta tapasztalt legsúlyosabb válságra vélhetően a fiatal és innovatív cégek voltak a legjobban felkészülve, és azok lesznek a jövőbeni növekedés motorjai is - mondta Paulo Correa világbanki szakértő.

A nemzetközi pénzintézet azt is megállapította: a globális válság következtében szerkezeti átalakulások is bekövetkezhetnek az egyes országok gazdaságaiban. A vállalatok jelentős része, például a hazai piacra gyártó, valamint a kereskedelmi forgalomba nem kerülő javakat előállító cégek ugyanis növekedtek.

A Világbank - amely 2010 januárjában, majd júniusában fog hasonló felmérést készíteni - egyebek mellett megállapította, hogy a pénzügyi válság miatt a legkevesebb vállalat (0,9 százalék) Bulgáriában szűnt meg. A másik véglet Törökország volt, ahol ez a mutató elérte a 7 százalékot. A krízis ugyancsak súlyosan érintette Lettországot és Romániát, utóbbiban várható volt, hogy a cégek legnagyobb aránya pénzügyi gondokkal fog küzdeni, nem lesz képes adósságait rendezni.