Még üresebben konganak a boltok

2009.12.21. 09:37
Októberben folytatódott a kiskereskedelmi eladások harmadik éve tartó csökkenése. A forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok alapján 2009 első tíz hónapjában 4,7, októberben 7,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól, havi szinten 0,6 százalékkal csökkent - közölte a KSH hétfőn.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 első tíz hónapjában 5 907 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből októberben 641 milliárd forint realizálódott.

A kiskereskedelmi eladások 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 16 százaléka az üzemanyag-, 15 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott le. A többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt.

Tavaly októberben a kiskereskedelmi forgalom 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg az előző havitól 0,3 százalékkal.

Az idén az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 2009 első tíz hónapjában 3,7, októberben 5,5 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakinál, havi szinten 0,4 százalékkal mérséklődött.

Októberben az eladások jelentős részét, 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek, hiper- és szupermarketek, vegyesboltok eladásai 5,5 százalékkal maradtak el a 2008. októberitől.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első tíz hónapban 8,1, októberben 12,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem októberi eladásai 1,3 százalékkal maradtak el a szeptemberitől.

Az idén októberben szinte minden üzlettípusban csökkent a forgalom - az előző év októberihez mérten továbbra is jelentős mértékű 25,6-17,7 százalék volt a visszaesés az iparcikk jellegű vegyes, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag- üzletekben.     A KSH adati szerint az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumene az év első tíz hónapjában kismértékben, 0,3 százalékkal emelkedett, októberben viszont 1,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése tovább folytatódott októberben Magyarországon: forgalmuk az év első tíz hónapjában 40,1 százalékkal mérséklődött, míg októberben a felére esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest - közölte a KSH.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint, az EU-ban is tovább csökkent októberben a kiskereskedelmi forgalom, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,9, az eurózóna országaiban pedig 1,9 százalék volt a visszaesés mértéke a tavaly októberihez képest. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint Belgiumban és Svédországban 4 százalékot meghaladó növekedést regisztráltak, a balti államokban továbbra is jelentős mértékű volt a csökkenés.