Nem mondja meg az APEH, mennyi lesz az adó

2009.12.21. 11:20 Módosítva: 2009.12.21. 11:25
Úgy tűnik, hiába vártuk, hogy az adóhivatal segítségével még idén megtudjuk: adóköteles-e a birtokunkban lévő ingatlan, vagy sem. Az először november közepére ígért vagyonadó-kalkulátor a mai napig sincs kész. Ha még idén kiderül, hogy adóköteles egy ingatlanunk, idejében megszabadulhattunk volna tőle, januárban viszont már késő lesz.

Könnyen megeshet, hogy ma sem teszi közzé az APEH a vagyonadó-kalkulátorát – válaszolta a Pénzcentrum kérdésére az adóhatóság illetékese. A szakemberek még dolgoznak rajta, és előfordulhat, hogy csak 2010. január 1-jén jelenik meg az ingatlanok adóalapjának megállapításában segítséget nyújtó internetes kalkulátor.

Az adóhivatal és a pénzügyminisztérium illetékesei először november közepére, majd december 15-re ígérték a vagyonadó-kalkulátor elkészítését, és közzétételét az APEH honlapján. A múlt héten, miután a 15-i határidőt sem sikerült tartani, azt mondták, december 21-én lesz készen az adószámoló program.

Késik, hogy pontos legyen

A Pénzcentrum azt írja, hogy nem lehet pontosan tudni, mikor jelenik meg a még fejlesztés alatt álló kalkulátor. Akár még az is elképzelhető, hogy már ma is kipróbálhatja a nagyközönség, de lehet, hogy csak az új évben  lesz rá lehetősége. Az APEH mindenképpen egy üzembiztos kalkulátort szeretne közkézre bocsátani, a fejlesztők még dolgoznak annak érdekében, hogy minél pontosabb értékeket adjon meg a számológép.

A korábbi, december 15-i csúszást Bakonyi Ágnes az adóhivatal szóvivője azzal indokolta, hogy külső ingatlanforgalmazással foglalkozó vállalkozásokat is segítségül hívott a hivatal, és a segítségükkel pontosításokat végeznek a számológépen. A hivatalban egyébként, korábbi hírek szerint, november óta tesztelik a programot.

Nyakunkon marad

A vagyonadó-kalkulátor csúszása azért is érintheti fájdalmasan az adózókat, mert a hatályos törvényi előírások szerint az adókötelezettség a január elsején a birtokunkban lévő lakóingatlan után – tehát nemcsak a családi ház és a lakás, hanem az üdülő és a lakóingatlanhoz tartozó telek után is – fizetendő.

Ha még novemberben, a legelső megígért időpontban elindult volna a rendszer, akkor egyes adózók élhettek volna azzal a lehetőséggel, hogy megpróbálnak megszabadulni olyan ingatlanuktól, ami az APEH szerint vagyonadó-köteles. Mivel azonban már csak néhány nap maradt hátra erre, elképzelhető, hogy lesznek olyanok, akik kénytelenek lesznek megfizetni a vagyonadót azért, mert nem – kellő információ hiányában – nem tudták lakásukat, üdülőjüket eladni.