Erzsébet
1 °C
4 °C

Nem lesz túl erős a forintunk

2010.01.04. 07:49
Magyarország lehet jövőre a régió egyedüli országa, amelynek 2010-ben is gazdasági visszaeséssel kell szembenéznie, de középtávon Magyarország jelenlegi hátrányos helyzete akár előnnyé is kovácsolható, mert itt kisebb az esélye a nemzeti valuta túlzott felértékelődésének, ami fékezheti az exportot - állítják a Calyon Bank elemzői.

A magyar, a cseh és a lengyel gazdaság is kitett az eurózóna, és azon belül is a német gazdaság teljesítményének és a nemzeti devizák túlzott felértékelődésének. A Calyon Bank elemzője, Stuart Bennett szerint a magyar gazdaság 2010-ben 0,5 százalékos visszaeséssel néz szembe, miközben Csehország stagnálásra (0,3 százalékos növekedésre), Lengyelország pedig 2 százalékos bővülésre számíthat.

Mindhárom országra igaz ugyanakkor, hogy olyan tőlük független kockázatoknak vannak kitéve, amelyek eltéríthetik gazdaságuk teljesítményét a fenti pályáktól. Mindhárom ország exportja, és így ipari termelése is nagymértékben kitett az eurózóna és azon belül is Németország konjunkturális helyzetének. Márpedig a G20 államok között az eurózóna tagjai alulteljesítőnek látszanak, a németországi kereslet pedig az utóbbi időben a prognosztizáltnál gyengébben alakul. Mivel a nyugat-európai gazdaságok többsége kormányzati mentőcsomagoknak köszönhetően indult növekedésnek, kérdéses, hogy ezek lezárására hogyan reagálnak a piacok.

Ha a gazdaságélénkítő intézkedések érvényben maradnak, és a globális növekedés is folytatódik 2010-ben, az tőkebeáramlást eredményezhet a régióban. Ha ez a befektetői kockázatvállalási hajlandóság erősödésével párosul, akkor túlzottan felértékelődnek a nemzeti devizák, ez pedig aláássa az export versenyképességet.

Éppen ezért a Calyon elemzője szerint a varsói, prágai és budapesti döntéshozóknak vigyázó szemüket az árfolyamokra kellene vetniük, de így sem biztos, hogy találnak hatékony eszközt a túlzott felértékelődésre.

Nálunk még léphet az MNB

E tekintetben viszont Magyarország van a legkedvezőbb helyzetben, hiszen a másik két országgal szemben itt még van tere a jegybanki kamatcsökkentésnek. A magyar kamatcsökkentésnek ugyanakkor gátat szab, hogy a forint nagyon érzékenyen reagál az olyan külső sokkokra, mint a görögországi, vagy a dubai események.

A politikai helyzet tovább fokozza a bizonytalanságot, mivel a parlamenti választások közeledtével fokozatosan csökken a döntéshozók pénzügyi konszolidációval kapcsolatos elkötelezettsége. Magyarország szempontjából ez különösen fontos tényező, mivel az ország egyik legsürgetőbb feladata az államadósság GDP-arányos szintjének csökkentése - véli a Calyon Bank elemzője.

A jelenlegi forgatókönyvek szerint Magyarország rövidtávon vesztese marad a válságnak, ám gazdasága kevésbé kitett a felértékelődés veszélyének. Ha a választások után is fennmarad a kényszerű megszorítások nyomán egyre észszerűbbé váló fiskális politika, akkor a jelenlegi hátrányból már középtávon előny kovácsolható - vélik a Calyon szakértői.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?