Aliz
6 °C
14 °C

GE-cég a legnyereségesebb magyar vállalat

2010.01.14. 07:12 Módosítva: 2010-01-14 07:28:45
A legnagyobb árbevételű magyar vállalatok után a 2008-ban legnyereségesebb cégek toplistáját is elkészítette a HVG. Az ezen a héten megjelenő lapban szereplő névsort a General Electric vagyonkezelője, a GE Holding Zrt. vezeti 242,2 milliárdos nyereséggel az OTP, a Mol és az Audi előtt. Az 500-as listára már 600 milliós profittal is fel lehetett kerülni - egy éve még 720 millió volt a határ.

Noha 2008-nak csak az őszén vált kézzelfoghatóvá a gazdasági válság, a HVG ötszáz legnyereségesebb árbevételű cégének listája jelzi, hogy már két éve sem működött zökkenőmentesen a magyar gazdaság. A mostani rangsorban szereplő félezer cég 2008-ban 3024 milliárd forintos profitot ért el, ami nominálisan is mintegy 2 százalékkal elmarad a 2007-es ötszázak 3093 milliárdjától. Igaz, a mostani toplistások javítottak az egy évvel korábbi eredményhez képest: ez az ötszáz cég 2007-ben még csak 2613 milliárd forintos nyereséget ért el.

A két 2007-es nyereségadat közötti jelentős eltérés abból adódik, hogy egy év alatt jócskán átrendeződött a névsor: a tavalyi listáról 133-an estek ki, így értelemszerűen 133 új névvel is találkozhatunk a HVG eheti számában megjelenő adatsorban. A lap szerint rekordnak számít az, hogy egy év alatt a cégek negyede kicserélődött.

Ami viszont változatlan: az élen ezúttal is a General Electric magyarországi cégének, a a GE Hungary Kft.-nek a vagyonkezelője, a 242,4 milliárdos nyereséget elszámoló GE Holdings (Magyarország) Kft. végzett. Az ezüstérmes az OTP Bank lett, amelynek neve – a többi bankéval együtt – nem szerepelhetett a forgalom szerinti legnagyobbak listáján, hiszen a hitelintézeteknek nincs árbevételük. Itt viszont tarolnak: az ötszáz legnagyobb nyereségű cég összesített eredményének majdnem ötöde az 57 bank és biztosító kasszáját hízlalja - írja a HVG.

Az ötszáz legnagyobb nyereségű cégből egyébént 228 neve szerepel a legmagasabb árbevételűek múlt heti listáján is. A legeslegnagyobb magyar cégek köré sorolható így az abban a rangsorban első, most harmadik Mol, vagy az abban második, ebben negyedik Audi Hungária. Az ott harmadik EO.N Földgáz Trade viszont a piaci áron vett, de hatósági áron eladott orosz gáz miatt veszteséges volt tavaly, így ebbe a rangsorba nem kerülhetett be.

Az állami vállalatok közül öt is bekerült az élbolyba. Az első félszáz között van a Magyar Villamos Művek Zrt. (13.), az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (26.), a Paksi Atomerőmű Zrt. (28.), az MVM Trade Zrt. (36.) – és egy kakukktojás, a Magyar Államvasutak Zrt. (12.). A pénznyelésben is rekorder MÁV annak köszönheti bejutását, sőt meglepően jó helyezését, hogy a 2008-as év végén érkezett meg a számlájára az a 102,5 milliárd forint, amit a Rail Cargo Austria fizetett a vasúti teherszállító MÁV Cargóért - írja a HVG.

Az árbevétel-arányos eredmény alapján összeállított belső rangsorban nyolc olyan cég van, amelyiknek az eredménye több mint százszorosa az árbevételének. Ilyen az Investel Zrt. (243.); a Kafijat Zrt. (6.); az Arago Zrt. (440.); a GE Holdings Kft. (1.); a Biggeorge's Vagyonkezelő Kft. (146.); a 3,7 milliárdos nyereségű Hídépítő Zrt. részvényeinek felét birtokló Erba-Lux Kft., az NV Vagyonkezelő Kft. (147.), valamint a Corning Kft. (9.).

A lap megjegyzi: akárcsak egy éve, véletlenül most is a szombathelyi Yageo Europe Kft. lett az ötszázas rangsor utolsó helyezettje. Csakhogy nem ugyanakkora eredménnyel. 2007-ben még 720 millió forinttal állt az ötszázas lista végén, 2008-ban pedig már 607 millió is elég volt, hogy felkerüljön vele a legnagyobb nyereségű magyarországi cégek toplistájára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?