Endre, Elek
17 °C
30 °C

A Postánál dolgoznak a legtöbben

2008.01.03. 12:07
Nem érezték meg a megszorításokat Magyarország vezetői cégei – állapítja meg a HVG a Creditreformmal közösen összeállított, az ötszáz legnagyobb forgalmú magyar céget sorba állító toplista alapján. A három éllovas a Mol, az Audi és a Nokia, a legnagyobb foglalkoztatók között a Posta előzte a MÁV-ot.

10,73 milliárd forintos forgalmával az élelmiszernagykereskedő Co-op Hungary Zrt. az 500-ik legnagyobb forgalmú magyar cég. A tavaly még a 383. helyet elfoglaló társaság 2006-ban 23 százalékkal visszaesett árbevételével lett a HVG top500-as listájába való bekerülési határ meghatározója.

A forgalomesés azonban összességében nem jellemző: bár az utolsó száz között bőven akad olyan cég is, amelyik korábban előkelőbb helyen szerepelt, a 2006-os árbevételi adatok alapján összeállított listára 71 vállalakozás tudott újként bekerülni, miután teljesítménye javult. És növekedtek a legnagyobbak is: a lista felső tizedében mindössze három olyan cég van, melynek árbevétel csökkent. Eszerint a 2006 második felében már elindult költségvetési megszorítást nem érezték meg cégek – igaz, mind a vállalatokat érintő szolidaritási adó, mind pedig a lakossági fogyasztás tényleges visszaesése csak 2007-ben éreztette igazán hatását.

Az élen évek óta nincs változás: a top3 egyben a három billiós, azaz ezer milliárdos árbevételt elérni képes vállalkozást is jelenti, az első a Mol (2891 milliárd forint), a második az Audi (1267 milliárd), a harmadik a Nokia (1092 milliárd). A 100 milliárdos árbevételt még a 64. helyezett Betonút Zrt. éri el éppen, az őt követő cégek már ez alatt maradnak.

Míg árbevétel alapján csak 24. helyre fut be állami cég, a Magyar Villamos Művek Zrt., a foglalkoztatottsági listán tarolnak az állami vállalatok. Az első két helyen a MÁV és a Posta áll, még úgy is, hogy mindkét cégnél létszámcsökkentés volt 2006-ban. Mindkét mamut több mint 38 ezer embert alkalmaz, míg a harmadik helyezett Tesco 17 ezret. A Posta annak köszönhetően előzte meg a 2006-os adatok alapján a MÁV-ot, mert utóbbi radikálisabb leépítést hajtott végre, ugyanakkor a 6. helyet 13 665 alkalmazottal elfoglaló BKV még növelte is létszámát.