Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Postánál dolgoznak a legtöbben

2008.01.03. 12:07
Nem érezték meg a megszorításokat Magyarország vezetői cégei – állapítja meg a HVG a Creditreformmal közösen összeállított, az ötszáz legnagyobb forgalmú magyar céget sorba állító toplista alapján. A három éllovas a Mol, az Audi és a Nokia, a legnagyobb foglalkoztatók között a Posta előzte a MÁV-ot.

10,73 milliárd forintos forgalmával az élelmiszernagykereskedő Co-op Hungary Zrt. az 500-ik legnagyobb forgalmú magyar cég. A tavaly még a 383. helyet elfoglaló társaság 2006-ban 23 százalékkal visszaesett árbevételével lett a HVG top500-as listájába való bekerülési határ meghatározója.

A forgalomesés azonban összességében nem jellemző: bár az utolsó száz között bőven akad olyan cég is, amelyik korábban előkelőbb helyen szerepelt, a 2006-os árbevételi adatok alapján összeállított listára 71 vállalakozás tudott újként bekerülni, miután teljesítménye javult. És növekedtek a legnagyobbak is: a lista felső tizedében mindössze három olyan cég van, melynek árbevétel csökkent. Eszerint a 2006 második felében már elindult költségvetési megszorítást nem érezték meg cégek – igaz, mind a vállalatokat érintő szolidaritási adó, mind pedig a lakossági fogyasztás tényleges visszaesése csak 2007-ben éreztette igazán hatását.

Az élen évek óta nincs változás: a top3 egyben a három billiós, azaz ezer milliárdos árbevételt elérni képes vállalkozást is jelenti, az első a Mol (2891 milliárd forint), a második az Audi (1267 milliárd), a harmadik a Nokia (1092 milliárd). A 100 milliárdos árbevételt még a 64. helyezett Betonút Zrt. éri el éppen, az őt követő cégek már ez alatt maradnak.

Míg árbevétel alapján csak 24. helyre fut be állami cég, a Magyar Villamos Művek Zrt., a foglalkoztatottsági listán tarolnak az állami vállalatok. Az első két helyen a MÁV és a Posta áll, még úgy is, hogy mindkét cégnél létszámcsökkentés volt 2006-ban. Mindkét mamut több mint 38 ezer embert alkalmaz, míg a harmadik helyezett Tesco 17 ezret. A Posta annak köszönhetően előzte meg a 2006-os adatok alapján a MÁV-ot, mert utóbbi radikálisabb leépítést hajtott végre, ugyanakkor a 6. helyet 13 665 alkalmazottal elfoglaló BKV még növelte is létszámát.