Valér
-2 °C
0 °C

Három dollármilliárdos Magyarországon

2007.10.19. 17:04
A Napi Gazdaságé után elkészült a leggazdagabbakról szóló Népszabadság-kiadvány is. A legfontosabb különbség, hogy utóbbiba nemcsak magyar állampolgárok, hanem Magyarországon élők is bekerültek. A 150-es lista szerint három dollármilliárdos él hazánkban.

A Népszabadság napokban megjelenő kiadványa szerint három multimilliomosunk is beférne a Forbes leggazdagabbakat felsoroló összeállításába. Demján Sándornak, Megdet Rahimkulovnak és Csányi Sándornak ugyanis több mint kétszázmilliárd forintja van, vagyis vagyonuk meghaladja az egymilliárd dollárt. A napilap listáján a Magyarországon élő 150 leggazdagabb ember szerepel, ebbe az itt tevékenykedő külföldiek - így például Rahimkulov - is beleférnek.

A leggazdagabb az új brosúrában is Demján Sándor TriGranit-vezér, akinek vagyonát is ugyanannyira, 260 milliárd forintra becsülik. A második helyre Megdet Rahimkulov, az ÁÉB főtulajdonosa került 202 milliárd forinttal, akitől alig marad le Csányi Sándor a maga 200 milliárdjával. Az OTP-vezér vagyonát a Napi Gazdaság 140 milliárd forintra tette. A gazdasági lap listáján harmadik helyezett Várszegi Gábor (90 milliárd forint) itt a hetedik helyre szorult 48 milliárddal. Megelőzi őt Leisztinger Tamás (64 milliárd), Rákosi Tamás (50 milliárd) és Wáberer György (50 milliárd).

Az alsó bekerülési határ emelkedett, hárommilliárd forinttal lehetett bejutni a leggazdagabbak közé. A vagyonokat a cégek és egyéb érdekeltségek alapján becsülték a kiadvány összeállítói. A tőzsdén jegyzett cégeknél egyszerű volt a helyzet, itt megnézték, mennyi részvény van a tulajdonosnál, és mennyi ezek értéke. A többi vállalkozásnál a cégadatbázisra támaszkodtak, illetve az itt nyomon követhető pénzügyi adatokra. A kiadvány előszavából kiderül, személyesen is megpróbáltak beszélni az érintettekkel, és tőlük információkat szerezni vagyonuk nagyságáról.

A listán 33 új szereplő van tavalyhoz képest. Közülük Varga Mihály építőipari vállalkozó például azonnal a lista tizenötödik helyére került harmincmilliárd forinttal. A szerkesztők elismerik, hogy az érintettek nem hirtelen gazdagodtak meg. Hanem vagy azért nem kerültek a korábbi listákra, mert nem akartak, vagy az összeállításkor a szerkesztők túlságosan a fővárosra és környékére fokuszáltak.

Érdekes megnézni, az első helyezettek mennyivel növelték vagyonukat egy év alatt. A lista élén álló Demján Sándor 180 milliárd, Megdet Rahimkulov 50 milliárd, Csányi Sándor 145 milliárd pluszt tud felmutatni. Jelentősen nőtt Rákosi Tamás (47,5 milliárddal), Leisztiger Tamás (24 milliárddal) és Wáberer György (21 milliárddal) vagyona is.

A legtöbben az ingatlanparban tevékenykednek, összesen 38-an. 23-an befektetésekből élnek, 16-an a kereskedelemben, 12-en az élelmiszeriparban tevékenykednek. Egyre több a fiatal a listán. 21-en nem töltötték be a negyvenedik életévüket, a legidősebb szereplő pedig a 89 éves Bernard Schreirer, a Danubius Hotels többségi tulajdonosa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!