Minden második érintett visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe

2010.01.15. 16:53 Módosítva: 2010.01.15. 17:10
A magánnyugdíjpénztári szektort majdnem teljesen lefedő pénztári szövetség adatai szerint az állami nyugdíjrendszerbe való teljes visszalépésre jogosultak 42 százaléka élt a lehetőséggel, de az adatok feldolgozása még folyik, ezért ez a részarány még emelkedni fog. Az állam 60 milliárd forintnyi egyszeri bevételre tett szert.

A visszalépésre jogosult 109914 magán-nyugdíjpénztári tagból 46212 - a jogosultak 42,04 százaléka - lépett vissza az állami nyugdíjrendszerbe az eddig regisztrált adatok szerint - mondta a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára. Az MTI tudósítása szerint Juhász Istvánné elmondta: az ismertetett számok 16 pénztárnak - a létszámot és a vagyont tekintve a szektor 96 százalékának - adatait tartalmazzák. A visszalépők végleges száma a főtitkár szerint az ismertetettnél biztosan magasabb lesz, ugyanis a nyugdíjkasszák még nem dolgoztak fel minden adatot.

A legmagasabb visszalépési arány 57,5, a legalacsonyabb 16,4 százalék. Az arányt az is befolyásolja, hogy az adott kassza tagjainak milyen a korösszetétele, a létszáma, továbbá, hogy mennyire intenzív a kapcsolat a tagokkal. Több munkáltatói pénztárnál ezért meghaladja a 40 százalékot a visszalépési arány.

A tagokkal való elszámolás után derül ki, hogy a visszalépők mekkora vagyont visznek magukkal. Juhász Istvánné ennek összegét 45-50 milliárd forintra valószínűsítette. Lapunk azonban úgy tudja, ennél nagyobb lehetett az állami nyugdíjrendszerbe átvitt vagyon. Csak múlt év végéig az állami költségvetés 23 milliárd forinttal gazdagodott az átlépők miatt, és információink szerint idén még 35-40 milliárd forintnyi bevételt remél a Pénzügyminisztérium azoktól az átlépőktől, akik határidőig beadták a kérelmet, de a magánnyugdíjpénztáruk év végéig nem utalta át az államhoz az átlépő ügyfelek vagyonát - erre az átlépési nyilatkozat elfogadása után 60 napjuk van.

Nyugdíjának újbóli megállapítását az eddigi adatok szerint 995 pénztártag kérte, nekik vissza kell fizetniük a korábban kapott pénztári szolgáltatás összegét. Az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon 2007 végén 715 ezer, 2008 végén 637 ezer, 2009. szeptember végén 828 ezer forint volt.

Mint beszámoltunk róla, tavaly év végéig azok léphettek vissza a magánnyugdíjpénztárukból az állami nyugdíjrendszerbe, akik év végéig betöltötték 53. életévüket, és önként léptek be korábban valamelyik nyugdíjpénztárhoz. A határidő jogvesztő volt, vagyis most már nem hivatkozhatnak semmire azok, akik lekésték a határidőt és ott kívánják hagyni a magánnyugdíjpénztárukat.