Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Csúnya lesz az első negyedéves büdzsé

2010.01.12. 15:07
Az első negyedévben a szokásosnál is nagyobb része halmozódhat fel a tervezett egész éves költségvetési hiánynak. A közszférában a keresetkiegészítés teljes összegét még a választások előtt kifizeti a kormány.

Nagyon csúnya, de az IMF-fel és EU-val leegyeztetett tervnek megfelelő lesz az első negyedéves költségvetési egyenleg, ez derült ki a Pénzügyminisztérium 2009-es évet értékelő és az idei évi kilátásokról szóló sajtótájékoztatóján.

Háromnegyed egynegyed alatt

Az első három hónapban az egész éves tervezett deficit (870 milliárd forint) háromnegyede (650 milliárd forint) felhalmozódhat, szemben a 2009-es alig 62 százalékos részaránnyal. Az, hogy az időarányosnál rosszabb képet mutat a büdzsé az év első felében, megszokott. Év elején ugyanis a bevételek az időarányoshoz képest alulteljesülnek, a kiadásoknál viszont inkább orrnehéz szokott lenni az év.

Az, hogy idén a tavalyinál is érdemben csúnyább lesz a részmutató, annak több oka is van – mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter. Idén az első negyedben 55 milliárd forinttal többet kell kifizetni kamatkiadásként, mint tavaly ilyenkor, a MÁV támogatásánál húszmilliárdos differencia van, 40 milliárdos különbség származik a kórházak finanszírozásának megváltoztatásából, és a közszféra keresetkiegészítését is másképp fizetik ki idén, mint tavaly, ami tízmilliárddal rosszabb szaldóhoz vezet. Az adóátrendezés is az orrnehéz hiánylefutást erősíti, hiszen az szja- és járulékcsökkentés miatt kevesebb bevétele származik ebből a két adónemből a büdzsének, ám ezeket a lépéseket ellensúlyozandó intézkedések közül némelynél – például a vagyonadónál – az év elején kevesebb bevételre tesz szert az államkassza.

Ezek a tételek pedig erősebbek azoknál, amelyek a tavalyi szaldót rontották, de idén már nincsenek, ilyen például a 13. havi nyugdíj, vagy a korábbi rendszerű lakásépítési támogatások – vázolta a szaktárca.

A közszféra keresetkiegészítésének utalási rendje tehát változik, ez pedig azt jelenti, hogy míg tavaly minden hónapra elosztva kapták meg a közszolgák az elvett 13. havi bért helyettesítő keresetkiegészítést, addig idén két részletben, februárban és áprilisban jutnak hozzá ehhez a pénzhez. Vagyis idén a teljes, voltaképpen a plusz bér szerepét betöltő összeg még a választások előtt megérkezik a közalkalmazottak, köztisztviselők számlájára. Ennek okát firtató kérdésre a pénzügyminiszter azt mondta, hogy nem a tárcájának a döntési kompetenciájába tartozott ez az ügy, arról a kormány határozott.

Egy szó mint száz: az első negyedévben felhalmozódó 650 milliárd forintos pénzforgalmi hiányhoz 278 milliárdos, a kamatfizetésektől és kamatbevételektől megtisztított úgynevezett elsődleges deficit társul, ez pedig – ha minden a PM terve szerint alakul – belül marad az IMF-nek és EU-nak küldött és a két szervezet által jóváhagyott szándéklevélben szereplő 280 milliárdos elsődleges hiánycélon.

Mindenesetre a PM tartja azt, hogy az egész éves, a GDP arányában meghatározott 3,8 százalékos hiánycél teljesíthető.

A jobb 2009-es decemberi egyenleg okai

A tárca részletes számokat is közölt arról, hogy hogyan sikerült a tervnél is jóval szebben a tavaly decemberi szaldó. Emlékezetes, a vártnál 70 milliárd forinttal nagyobb többlet jött össze az év utolsó hónapjában, így pedig egyfajta hiánycélt biztosan kipipálhat a PM, illetve a kormány, a másik, fontosabb, az EU és az IMF felé vállalt, úgynevezett uniós módszertan szerint számolt deficitterv pedig meglehet.

A társasági adóból bőven, 33 milliárd forinttal elmaradtak a bevételek a remélthez képest, ám ezt a cigaretta-zárjegyek miatt a jövedéki adóból és az áfából származó többletbevételek bőven ellensúlyozták. A MÁV decemberben végül kéthavi apanázshoz jutott, nem pedig egyhez, amire számítani lehetett a vasúttársaság tájékoztatása alapján. Az önkormányzatok támogatása viszont kicsit alulteljesült.

De nagyon sok bevétele lett a büdzsének az állami vagyonnal (42 milliárd forint), a kamatbevételekkel (11 milliárd forint) és a tb-rendszerbe való visszalépéssel (20 milliárd forint) kapcsolatos tételekből. Ezeket a pénzforgalmi kimutatásban 2009-es tételként kell kimutatni, ám az uniós módszertan szerint némelyiküket a 2010-es egyenlegbe kell beszámolni. Ez az oka annak, hogy óvatosan fogalmaz a PM azt illetően, hogy az uniós módszertan szerinti 2009-es, a GDP arányában 3,9 százalékos hiánycél meglehet, miközben a pénzforgalmi egyenleg 70 milliárddal, a GDP 0,2-0,3 százalékával jobb lett a tervhez képest.

Nem alakította a kormány mesterségesen a költségvetési egyenleget, nem titkolt semmit, nincsenek trükkök - emelte ki a pénzügyminiszter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?