Judit
3 °C
7 °C

Vizsgálják a kínai túró rudis hitelt

2010.01.19. 10:42
Úgy tudjuk, vizsgálat indult az állami tulajdonú Eximbanknál a kínai túrórudigyártás elindítását lehetővé tévő gépsor értékesítéséhez nyújtott hitel miatt. A kölcsönről a banknál semmilyen felvilágosítást nem adtak, ám tudomásunk szerint a gyártás még mindig nem kezdődött el. A magyar exportőr szintén eltűnni látszik, tulajdonosai elérhetetlenek, és már honlapja sincs.

December közepén számoltunk be arról, hogy óriási bukta lehet az elmúlt években lehetséges sikersztoriként beharangozott kínai túrórudigyártás, a Turo Kiittyy története. Mint megírtuk, a magyar édesség kínai piacon való megjelenésének már a korábbi beharangozása sem volt igaz: a magyar EU-Milk Technologies Kft. nem egy tőkebefektetésről, egy kínai céggel való vegyesvállalat létrehozásáról állapodott meg.

Valójában a magyar cég csak eladott egy gépsort a Fengingben építkező Dzsong Hszing elnevezésű vállalatnak, amely ehhez a technológiatranszferhez kapott kétmillió eurós kölcsönt a magyar állam tulajdonában lévő, MFB-csoporthoz tartozó Eximbanktól. Méghozzá igen kedvező feltételekkel, a vételár ugyanis információink szerint 2,2 millió euró volt, tehát csaknem 90 százalékon finanszírozta az üzletet az állami bank (amely az exporthitelre tudomásunk szerint biztosítást kötött a szintén állami Mehib Magyar Exporthitel Biztosítóval).

A 2007 őszén kötött megállapodás szerint a kínai cégnek tavaly el kellett volna kezdeni a tőke törlesztését, ebből a kötelezettségéből azonban az év végéig semmit nem teljesített. Korábbi, nem cáfolt hírük szerint a kamattörlesztési kötelezettség egy részét az EU-Milk teljesítette – hogy miért, az nem igazán érthető –, ám a tőke visszafizetése eddig nem kezdődött el.

Ahogyan a sorozatgyártás és -értékesítés sem: a kínaiak a magyar technológia hiányosságai, a magyarok az elmaradt, ám kifizetett termékbevezető reklámkampány miatt hibáztatják a másikat. A gépsor állítólag nem képes tartósan egyenletes minőségben termelni a csokis túrórudakat; ennek valódiságát nem tudtuk ellenőrizni, az viszont tény: kínai hírportálokon – kínaiul tudó ismerőseink bevonásával – nem találtunk a túrórudi gyártásáról szóló hírt vagy reklámot.

Úgy tudjuk, a kialakult helyzetben az Eximbanknál a hitelnyújtás minden körülményére és előzményére kiterjedő vizsgálat indult, amelyhez Kínából is kértek az üggyel kapcsolatos dokumentumokat, összefoglalókat, jegyzőkönyveket. Hogy ez a vizsgálat valóban folyik-e, és hol tart, azt sajnos hivatalosan nem erősítették meg: Rosta György hitelezési vezérigazgató-helyettes ugyanis minden kérdésünk elől elzárkózott banktitokra hivatkozva.

Kérdéseinket az EU-Milknek fel sem tudtuk tenni. A cégnek már honlapja sincs, a korábbi, az extra.hu szerverén készült weboldal már fellelhetetlen. Az egykori honlapon szerepelt egy Klauzál téri iroda címe és telefonszáma – bár ez a cím a cégadatok szerint a 2007. októberi alakulás után csak 2008 januárjáig volt a társaság székhelye –, ám ezen a számon senki nem elérhető. Egy másik budapesti, XV. kerületi címhez tartozó telefonszámot korábban még felvettek, ám most már ott sem tudtunk elérni senkit.

A négy alapító tulajdonos – Pusztai Dezső, Káplár Kálmán, Tóthfalusy Péterné és Kovács Árpád – egyikéről, Pusztai Dezsőről megtudtuk: ő a ceglédi kórház igazgatója (az EU-Milk operatív irányítását Káplár és Tóthfalusyné végzik). Azonban ezzel az információval sem mentünk sokra, három hétig hiába kerestük ugyanis telefonon a ceglédi kórházban, és e-mailünkre sem válaszolt (bár titkárnője azt mondta, ez utóbbit megkapták, és Pusztai fel is akart hívni minket, ez a mai napig nem történt meg).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?