Épülhet a szerencsi Hujber-erőmű

2010.01.22. 18:00 Módosítva: 2010.01.22. 18:29
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság jogszabálysértés hiányában jogerősen elutasította a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának a szerencsi szalmatüzelésű erőmű engedélyezési eljárásával kapcsolatos kifogásait - értesült bírósági forrásból pénteken az MTI. A beruházás ellen a világörökségi védettségű tokaji borvidék borászai és a jövő generáció ombudsmanja is kritizálta.

A bíróság mostani döntése szerint jogszerűen adta ki az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőmű építéséhez szükséges engedélyt. A BHD Hőerőmű Zrt. Szerencs határában egy 50 megawatt teljesítményű szalmatüzelésű hőerőmű építését tervezi.

A projekt megvalósítása ellen környezetvédők, borászok és civil szervezetek egyaránt tiltakoztak, azonban a szükséges engedélyeket a beruházó megkapta. Fülöp Sándor, a jövó nemzedék országgyűlési biztosa újságíróknak elmondta: a bírósági ítéletet tudomásul veszi, és a szerencsi erőmű ügyében nem tervez további lépéseket.

Hujber Ottó, a beruházó cég vezetője, az MSZP vállalkozói  pedig azt közölte, hogy az építkezés előkészületei tartanak. Az erőművi építkezés helyszínén a tereprendezés csaknem két évvel ezelőtt megkezdődött, ám a jogi procedúra miatt azóta jószerivel alig történt érdemi munka. A munkára kivitelezőnek kiválasztot, részben állami tulajdonú Középületépítő Zrt. időközben csődbe ment.

Rónavölgyi Endréné (MSZP) Szerencs polgármestere korábban érthetetlennek tartotta, hogy a jövő nemzedékek ombudsmanja olyan súlyos jogsértéseket talált a város határában megépítendő szalmatüzelésű erőműnél, amely miatt új engedélyeztetési  
eljárásra volna szükség.

A tokaj-hegyaljai borvidék kapujának nevezett Szerencsen csaknem fél évtizede akar szalmatüzelésű erőművet építeni a Hujber Ottó nevével fémjelzett vállalkozás. Bár a kivitelezés jogerős engedély birtokában megkezdődött, ugyanakkor sokan - politikusok, környezetvédők - ezt helytelenítették, a történelmi borvidék védelmére hivatkozva.

A mostani bírósági ítélet előtt az utolsó fejlemény az volt az ügyben, hogy 2009 elején elkészült a beruházás hatástanulmánya, ami alapján akkor úgy tűnt, nem épülhet meg az erőmű. A tokaj-hegyaljai borászok a szalmaerőműtől nemcsak a térség mikroklímáját féltik, hanem tartanak a megnövekedett teherforgalomtól, és attól is, hogy a szterencsi erőmű hivatkozási alap lehet a szlovákoknak a tőketerebesi szénerőmű megépítésére.  • Hírek
  • Babaváró hitel