Hárommilliós bírságot kell fizetnie a MÁV-nak

2010.01.23. 09:58
Sorozatosan ítéli el a Közbeszerzési Döntőbizottság a MÁV-ot a rádiókommunikációs tender miatt. Legutóbb azért, mert érvénytelennek nyilvánították a Nokia Siemens érvényes ajánlatát.

Hárommillió forintos bírságra ítélte a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a MÁV Zrt.-t a közbeszerzés szabályainak megsértése miatt. A MÁV érvényes ajánlat hiányában eredménytelennek nyilvánította a GSM-R rádiókommunikációs tenderét, pedig a KDB szerint az egyetlen beadott ajánlat érvényes volt, így értékelni kellett volna.

A rádiókommunikációs felhívás szerint a beszerzés uniós támogatása és a magyar társfinanszírozás 56,1 milliárd forintot, míg a kiegészítő állami támogatás és a MÁV saját forrása 2,6 milliárd forintot tesz ki. A feladat egy GSM-R rendszer leszállítása és beszerelése 3 év alatt, míg a következő 3 évben üzemeltetnie kell a rendszert a nyertesnek.

Az eredeti 2006 októberi határidőig a Nokia Siemens Networks Kft. és a Kapsch&Nortel Konzorcium jelentkezett a közbeszerzésre. Mindkettő tovább jutott a második fordulóba, amelyben a konkrét ajánlatot kellett sok-sok tárgyalási fordulóban kidolgozni. Tavaly nyáron a Kapsch&Nortel a KDB-hez fordult, mivel az ajánlatkérő jogsértő módon határozta meg a szerződési feltételeket. A KDB helyt adott a panasznak, de a kiírást nem változtatták meg, így csak a Nokia Siemens pályázott.

Ezt az ajánlatot azonban érvénytelennek nyilvánította a MÁV.

Ekkor a Nokia Siemens fordult a KDB-hez, amely most igazat adott a cégnek, és jogszerűtlennek ítélte a MÁV mindkét érvénytelenségi indokát. Az első az volt, hogy a megajánlott berendezés nem tudott egyidejűleg 200 beszélgetést rögzíteni, a második pedig az üzembe helyezés határidejét kifogásolta.

A MÁV Zrt.-nek először most érvényessé kell nyilvánítania az egyetlen beadott ajánlatot, majd azt el kell bírálnia.