Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MNB rekordmélységbe küldte a kamatot

2010.01.25. 14:01 Módosítva: 2010-01-25 15:09:01
6 százalékra vágta az alapkamatot a jegybank, ilyen alacsony szinten csak 2005 szeptembere és 2006 júniusa között volt a ráta.

Rekordalacsony szintre, 6 százalékra csökkentette a jegybank a kamatot mai döntésével. A monetáris tanács negyed százalékpontot vágott az irányadó rátából.

A rendszerváltás óta ilyen alacsonyan csak egyszer, 2005 szeptembere és 2006 júniusa között állt az alapkamat, vagyis a mai lépés csak rekordbeállításnak minősül. A 6 százalék egyúttal azt is jelenti, hogy az elhíresült őszödi beszéd előtti szintre csökkent a jegybanki alapkamat.

Az elemzői körök erre számítottak. A Reuters által minap megkérdezett 27 elemzőből huszonhárman negyed százalékpontos vágást valószínűsítettek.

A forintnak nem nagyon tetszett

A forint euróval szembeni árfolyama kora délelőtt 271,50-ig gyengült, aztán délre 270,30 forintig visszament az eurókurzus. Onnan megint irányváltás következett, a kamatdöntés pillanatában 271 forint környékén járt az euró, és a kamatcsökkentés bejelentése után még gyengébb szintre ment a kurzus, mint délelőtt, délután három órakor 271,70 forintot ér 1 euró.

A monetáris enyhítésre vélhetően két tényező teremtett lehetőséget, egy pedig indokot. A visszaeséstől sújtott gazdaságban nincs inflációs nyomás. Bár az elmúlt napokban a nemzetközi befektetői hangulat romlott, ám önmagában ez még nem indokolta a kamatvágási sorozat megállítását (tavaly július óta minden hónapban csökkent a ráta). A gazdasági recesszió pedig a monetáris feltételek enyhítését kényszeríti ki. De hogy pontosan milyen megfontolások vezérelték a monetáris tanácsot, azt a három órakor megjelenő közleményből és a vele egyidőben kezdődő sajtótájékoztatón tudhatjuk meg.

Na és ezután mi lesz?

Ha igazuk lesz a közgazdászoknak a hogyantovábbot illetően is, akkor egy hónap múlva már soha nem látott mértékű rátát láthatunk. A piaci konszenzus szerint ugyanis februárban és márciusban megismételheti a mostani lépését a jegybank, így pedig 5,5 százalékra apadhat az alapkamat. És, ha nem jön közbe komolyabb megingás a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, illetve idehaza, akkor ezen a szinten stabilizálódhat a ráta év végéig.

A decemberi 25 bázispontos, vagyis negyed százalékpontos vágással az MNB már jelezte, hogy ütemet váltott és fékez a korábbi 50 bázispontos enyhítésekhez képest. A helyzet decemberhez képest nem sokat változott, a nemzetközi helyzet elsősorban a görög eseményeknek köszönhetően továbbra is bizonytalan, ez meg is látszik a hosszabb lejáratú magyar állampapír hozamok alakulásán, melyek a kamatvágások ellenére inkább felfelé csúsznak - emlékeztet Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere.  Görögország példája továbbra is óvatosságra inti az olyan országokat, melyek magas államadósságuk miatt külföldi finanszírozásra szorulnak. A hazai reálgazdasági mutatók, a csökkenő fogyasztás, zéró hitelezés, a növekvő munkanélküliség és a minimális infláció továbbra is támogatják a kamatvágást, azonban az MNB mozgásterét a nemzetközi környezet alakulása határozza meg. Történelmi mélyponton lévő alapkamat esetében, bizonytalan külső környezet mellett, a választások közeledtével a jegybank a következő időszakban 25 bázispontos mérséklésekben gondolkodhat - véli Bebesy.

Tekintve, hogy a mai kamatdöntő ülés eredménye nem keltett meglepetést a piaci szereplők körében, nem várható komolyabb kilengés a magyar pénzpiacon, sem a rövidebb lejáratú állampapírok, sem a forint piacán - prognosztizálják az Equilor elemzői. Az Államadósság Kezelő Központ egyébként éppen holnap tartja a 3 hónapos diszkontkincstárjegy következő aukcióját. Az ezen aukción kialakuló átlaghozam mindenképpen irányadó lehet a jövőbeli kamatvárakozásokat illetően, hiszen akkorra a piaci szereplők már ismerni fogják a monetáris tanács közleményét és abban szereplő legfontosabb információkat. A jelenleg érvényben lévő piaci várakozások többsége azzal számol, hogy az alapkamat további 25 bázispontos csökkentések nyomán 5,5 százalékig süllyed az év első felében, mielőtt a második félévben megindulna az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelési ciklusa.