Tízezer forinttal is magasabb lehet a januári távhőszámla

2010.01.28. 15:57 Módosítva: 2010.01.28. 16:05
Kilenc-tízezer forinttal lehet átlagosan magasabb a fővárosi távfűtéses lakásokban élők januári fűtésszámlája a tartósan hideg időjárás miatt - mondta a Főtáv szóvivője. Balog Róbert hozzátette: ahol lehetőség van lakásonként szabályozni a rendszert, ott ennél kisebb költségnövekedést okoznak a mínuszok. A főváros hőenergia-igénye egyébként 23 százalékkal nőtt az elmúlt néhány napban.

Bár hidegebb van az átlagosnál, nincs szokatlanul extrém hideg - mondta az InfoRádiónak a Főtáv szóvivője, aki hozzátette: ilyen hidegben valóban többet kell fűteni, hiszen 1 százalékos hőmérsékletcsökkenés 6 százalékos hőenergiabevitel-növekedést igényel.

Balog Róbert elmondta: a téli időszakban 5 és 6 gigajoule körül alakul egy lakás átlagfogyasztása, ám ilyen hidegben ez 7-9 gigajoule-ra is emelkedhet. Egy gigajoule hő ára 2600 forint körül van, amire még rájön az 5 százalékos áfa, vagyis a 2-3 gigajoule közötti emelkedés 9-10 ezer forintos költségnövekedést jelenthet a fogyasztók számára.

Hangsúlyozta azonban, hogy a fogyasztás mértéke nagyban függ az épületek egyéni adottságától, ugyanis a korszerűsített épületek esetében a hőfogyasztás sokkal kedvezőbben alakulhat, és a szabályozható belső rendszerrel rendelkező lakások kisebb költségnövekedéssel számolhatnak.