Nagyot emeltek az OTP célárán

2010.02.04. 11:43

A vételi ajánlás fenntartása mellett, 26 százalékkal 7300 forintra emelte az OTP részvényeire vonatkozó célárfolyamát a gyorsjelentését épp ma közzétevő Deutsche Bank. Az OTP most 5660 forinton van. Tavaly márciusban 1232 forintért is lehetett részvényt venni, idén január közepén pedig 6264 forint volt az árfolyam.

Bár a március elején várható gyorsjelentésig egyelőre nem tudni biztosan, teljesül-e az OTP-menedzsment 150 milliárd forintos tavalyi proficélja (valószínűleg igen), a Deutsche Bank elemzői úgy vélik, ennél nagyobb, 160 milliárd forintos nyereséget érhetett el 2009-ben a magyar bank. Ez 7 százalékkal kevesebb ugyan, mint amekkora profitra az elemzők korábban számítottak, mégis úgy vélik, az OTP részvényei nincsenek túlértékelve, van bőven az árfolyamban emelkedési potenciál.

Az idei éves profitbecslés 173 milliárd forint a Deutsche Banknál, jövőre pedig 207 milliárd forintra számítanak. Előbbi 1 százalékkal kevesebb, utóbbi viszont 3 százalékkal több a korábbi becslésnél. Az idei évre vonatkozó pesszimistább előrejelzés oka, hogy a lanyha hitelkeresletet és a bank mérlegét tekintve nem várható, hogy látványos hitelexpanziót hajtana végre a bank a belátható jövőben. A kockázati költségekre vonatkozó kilátások is bizonytalanok, amihez nagyban hozzájárul az átütemezett hitelek jelentős szintje (Ukrajnát jegyzik meg, ahol az átütemezett hitelek aránya egyharmad).

Az OTP likviditási helyzete azonban tovább javul, a magyar CDS-spreadek csökkentek (a görög válság hatására is csak 40 bázisponttal nőttek).