Kilenc százalékkal csökkennek a lakásárak az idén

2010.02.17. 12:08
Tovább folytatódik a lakáspiac kifulladási szakasza az FHB Lakásárindexe alapján, az árak reál szinten tovább csökkentek a tavalyi év utolső előtti negyedévében. Az FHB publikálta a 2009 harmadik negyedéves adatokat, valamint prognózist is adott az idei évre.

Az FHB Lakásárindex szerint a tavalyi év harmadik negyedévében nominális szinten 4,5, reál szinten pedig 7,6 százalékos árcsökkenés következett be a magyar lakóingatlan-piacon. Az előző év azonos időszakához képest 8,3 százalékos árcsökkenés történt, ami at jelenti, hogy az árak a 2005-ös szintre estek vissza.

A tavalyi csökkenő trend tehát tovább folytatódik, a lakásárak tovább csökkennek országos szinten. Harmati László, az FHB vezérigazgató-helyettese prezentációjában azonban kiemelte, hogy pozitívumként értékelik, hogy több régiós országgal ellentétben itthon a válság ellenére is egy számjegyű maradt a lakások értékcsökkenése.

Az FHB tanulmánya a 2008 óta tartó időszakot a kifulladás szakaszának nevezte el, mely időszak alatt a Lakásárindex szerint már több mint 10 százalékos árcsökkenés ment végbe, mely évesítve reál szinten -11 százalékot jelent. A családi házak az FHB kutatása szerint kevesebbet veszítettek értékükből mint a társasházi lakások, melyet Harmati László az alkupozíciók relatív korlátoltságával indokolt.

Folytatódik a csökkenés 2010-ben is

A bank bemutatta új termékét, az FHB Lakásárprognózist, mely 2010-re vonatkozóan ad előrejelzést a lakáspiacról. A prognózist három tényező alapján álltotta össze az FHB: makrogazdasági adatokra, a bank saját lokális helyzetértékeléseire, ill. historikus ingatlanpiaci válságok tapasztalataira támaszkodva készítették el az előrejelzést.

A most bemutatott előrejelzésésben az FHB 9 százalékos csökkenést prognosztizál az idei évre, tehát a jelenlegi trend folytatódik, azonban az árcsökkenés dinamikájában lassulásra számítanak. Harmati László ugyanakkor kiemelte, hogy korai lenne még a mélypont eléréséről beszélni.

Bár kétségtelen, hogy a lakáspiac forgalmát tekintve jelenős visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, az ingatlanpiac nem minden részterülete mutat passzivitást. Az ingatlanpiac összességében nem pang Harmati László szerint, a földpiacon ugyanis kifejezetten magas a forgalom és az árak emelkednek. Az a tény, hogy a magyarországi földárverések 90 százaléka sikeres volt, azt bizonyítja, hogy ezen a részpiacon a keresleti és a kínálati oldal jól találkozik. Ennek megfelelően a bank az idei évben Földárindex létrehozását és publikálását tervezi.