Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Egymilliárddal olcsóbb lett a vegyiművek

2010.02.26. 07:39
A korábbi irányárnál egymilliárddal olcsóbban, áfa nélkül 2,5 milliárd forintért hirdette meg újra felszámolója az egyik legrégebbi vegyipari gyár, a Budapesti Vegyiművek (BVM) Zrt. IX. kerületi, Illatos úti telephe-lyét. A 10,6 hektáros ingatlanra, a vegyipari gépekre, berendezésekre, a szabadalmi, védjegy- és gyártási jogokra egyben is lehet pályázni, de lehetőség van az ingatlan egy részére és egyes vagyontárgyakra is ajánlatot tenni március 12-ig.

A 2007 októbere óta felszámolás alatt lévő társaság üzemét már többször próbálta eladni a felszámoló, de eddig az érdeklődésen kívül érdemi ajánlatot nem kapott - tudta meg a Napi Gazdaság Varjú Attila felszámolóbiztostól. Az értékesítést nehezíthette a telephely kármentesítése.

A felszín alatti szennyezett víz kitermeléséhez és tisztításához a BVM még a felszámolási eljárás elindulása előtt 1,4 milliárd forint uniós támogatást nyert el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. Felszámolás alatt lévő cégnek azonban nem folyósítható támogatás, így, hogy ne vesszen el a támogatás, a kármentesítést fővállalkozóként végző Hídépítő Zrt. kapta meg az összeget. A projekt lezárult, és az alvállalkozók is megkapták a pénzüket - hangsúlyozta a felszámoló. A kiépített tisztítórendszert azonban a most meghirdetett pályázat nyertesének is tovább kell majd működtetnie, első lépésként 2011 márciusáig, de a határidőt várhatóan néhány évvel meghosszabbítják.

Továbbra is megoldatlan ugyanakkor a BVM garéi és hidasi telephelyeinek kármentesítése, amire az illetékes környezetvédelmi hatóság kötelezte a céget. A talaj- és talajvízszennyezés megszüntetése milliárdos nagyságrendű munka lenne, de erre nincs pénze a felszámolás alatt lévő cégnek.

A BVM összesen 4,7 milliárd forint adósságot halmozott fel másfél száz hitelezővel szemben. Közülük a legnagyobb, mintegy 1,5 milliárd forinttal az állam, amely a garéi és hidasi telephelyek kármentesítéséhez nyújtott támogatást.