Tíz év alatt a magánnyugdíjpénztári tagok reálvagyona csökkent

2010.03.03. 07:15 Módosítva: 2010.03.03. 07:17
Tíz év alatt a magánnyugdíjpénztári szektor még annyival sem tudta növelni a tagok vagyonát, mint az infláció. Tavaly nagy volt a szórás az egyes pénztárak között.

Az egyedi magánnyugdíjpénztári teljesítmények szórása számottevően növekedett az előző évekhez képest - derült ki a szektor 96 százalékát lefedő Stabilitás Pénztárszövetség tagkasszáinak hozamalakulásából készített elemzésből. A szövetség az elemzésében megállapítja: az eltérésekhez nagymértékben hozzájárult, hogy a válság miatt lehetővé tették a kasszáknak az előírt részvényfeltöltési szint későbbi teljesítését - számol be a Napi Gazdaság.

Emellett burkoltan bírálják a devizakitettségre vonatkozó korlátozás bevezetését is. Úgy vélik ugyanis, hogy kívánatos lenne a nemzetközi tőketranszfer és a diverzifikáció további szélesítése. Ezzel a pénztártagok nem lennének kiszolgáltatva a hazai gazdaság teljesítményének, sőt részesülnének a jobban prosperáló gazdaságok pénz- és tőkepiaci hozamaiból.

A közzétett hozamok alapján tavaly a két kevésbé kockázatos portfóliónál is azonos a hozamgyőztes és a sereghajtó is. Mindkét kassza hasonlóan teljesített a növekedésinél is (a Prémiumnál ketten hoztak rosszabbat, míg a Dimenziónál csak hárman jobb eredményt). Tízéves időtávban a klasszikus portfóliónál szintén a Dimenzió győzött, a középső kategóriában pedig a kasszát mindössze egy bázisponttal előzte a VIT. A Prémium csak 2007 óta működik, így ennél nem tudni, hogy tartósan a piac alatt képes-e csak teljesíteni. Az AXA mindenesetre a 10 éves hozamok alapján is sereghajtó a növekedési portfólió terén, amint hogy az élre is (csakúgy mint 2009-ben) a Quaestor tudott kerülni. Ezzel persze egyelőre csak részlegesen ítélhető meg a vagyonkezelők teljesítménye. Arról ugyanis nincs információ, hogy a portfólió összetétele alapján az elérhetőhöz (benchmark) képest mit képesek kihozni a társaságok.

Tízéves időtávban 2008-ra a növekedési portfólióban elért 5,05 százalékos átlaghozamot 2009-ben sikerült 5,77 százalékra szépíteni. Ez azonban még mindig azt jelenti, hogy a tagok vagyona reálértéken csökkent.

A Stabilitás szerint a 2008-as nagy veszteségek az elkövetkező években a 10 éves átlagokban „kisimulnak”. Ám az egyedi teljesítmények alapján úgy tűnik, erre nem minden pénztárnál azonosak az esélyek.