Újraindul a MÁV megapályázata

2010.03.16. 07:25
Újra nekifut a MÁV Zrt. a GSM-R rádiókommunikációs rendszer megvalósításának, az ezzel kapcsolatos - hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárásra vonatkozó - felhívás ugyanis a napokban jelent meg az Európai Unió hivatalos lapjában.

A MÁV GSM-R rádiókommunikációs rendszert kíván beszerezni, az újra meghirdetett felhívásából kiderül, hogy az ellenszolgáltatás becsült értéke áfa nélkül 83 milliárd forint. A beruházás jórészt uniós forrásból valósulna meg, már csak ezért is szerencsés lenne, ha hamarosan pont kerülhetne a jó ideje tartó huzavona, tárgyalás, közbeszerzési döntőbizottsági (KD) eljárás, illetve a most elindított újabb eljárás végére - ami után nem veszne el a több tíz milliárdos uniós pénz - írja a Napi Gazdaság.

A vasúttársaság régóta próbálkozik a GSM-R rendszer és kapcsolódó szolgáltatások beszerzésével, az ezzel kapcsolatos első (mindeddig egyetlen) pályázatot 2006-ban jelentette meg. Az akkori határidőig a Nokia Siemens Networks Kft. és a Kapsch@Nortel Konzorcium jelentkezett a pályázatra. Ezt követően mindkét ajánlat bejutott a második fordulóba, ahol is a konkrét ajánlatot kellett kidolgozni.

Aztán hosszú ideig szinte semmi nem történt, míg a múlt év nyarán a Kapsch@Nortel a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, hogy az ajánlatkérő jogsértő módon határozta meg a szerződési feltételeket. A bizottság helytadott a kérésének, majd hasonló indokkal augusztusban új eljárást kezdeményezett a Kapsch@Nortel. Végső ajánlatot így csak a Nokia Siemens adott be.

Ezt követően a MÁV érvénytelennek nyilvánította a pályázatot, mivel szerintük az egyetlen pályázó megajánlott berendezése nem tud egyidejűleg 200 beszélgetést rögzíteni, emellett az üzembe helyezés határidejét kifogásolta a vasúttársaság. Ezt követően a Nokia Siemens Networks Kft. fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, mivel szerintük a MÁV két érvénytelenségi indokát jogszerűtlennek tartotta.

A döntőbizottság helytadott az informatikai cégnek, s a MÁV Zrt. érvényes ajánlat hiányában eredménytelenné nyilvánított rádiókommunikációs GSM-R tenderének lezárását megsemmisítette, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint az egyetlen beadott ajánlat érvényes volt, ezért azt értékelni kell, sőt a bizottság 3 millió forintra meg is büntette a MÁV-ot. Egyúttal a KD új közbeszerzési eljárás lefolytatását írta elő.