Mérgező bébiétel, kivonuló bank

Ez történt az év 13. hetében a gazdaságban

2010.04.10. 10:54 Módosítva: 2010.04.10. 11:24
Enyhült a nyomás a görögökön, de a forint még sínyli a bizonytalanságot, ha nem is gyengült sokat. A Tesco mérgező bébiételt vont ki a forgalomból, a Credigen bank kivonul Magyarországról, ahol már 340 forint közelébe került a benzin literenkénti ára.

Bár itthon a húsvét miatt csak kedden indult, az USA-ban már hétfőn is volt kereskedés. A tőzsdeindexek jól kezdték a hetet, és jól is folytatták: miután kedden kiderült, hogy GDP növekedése mellett most már a munkanélküliségi adatok javulása is arról tanúskodik, véget érhetett a recesszió, a Dow Jones péntekre másfél éves csúcsra ért, áttörte a 11 ezer pontos határt. (Európában még nő a munkanélküliek száma.)

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  13. heti záró 12. heti záró
BUX 25 153
24 987 
OTP 7168 7179 
Mol 21 150
20 730 
Richter 44 400
43 385 
Magyar Telekom 797 813

Nem volt rossz hete a BUX-nak sem, itt is sikerült egy lélektanilag fontos határ, 25 ezer pont felett zárni a hetet, míg a múlt héten még éppen alatta maradtunk. A táblázatból jól látszik: a piacot meghatározó OTP minimálisan még gyengült is múlt heti záróértékéhez képest, de igazából a hét úgy jellemezhető, hogy míg a bankpapír tartotta már a múlt héten elért erejét, a többiek, elsősorban a Richter illetve a Mol most zárkóztak fel rá.

A forint eközben havi mélypontján is járt, igaz, a gyengüléssel sem érte el a 270-es szintet, pénteken 268-nál fordult meg a gyengülő trend, a hetet így végül 266-267 közötti euróár mellett zártuk.

Nemcsak a forint gyengülése, a válság múltát jelző hírek miatt emelkedő tőzsdei benzinárak miatt is árat emelt itthon a Mol. A héten megközelítette a 340 forintot a literenkénti átlagár.

A forint gyengülése részben a görög válság miatti bizonytalanabb befektetői hangulattal függ össze, de a görögökre nehezedő nyomás a hét végére enyhült: az eurózóna tagállamai péntek estére megállapodtak, hogy kérésre szinte IMF-hitellel csereszabatos segítséget nyújtanak.

Itthon az utolsó kampányhéten a makrogazdasági mutatók mintha egyáltalán nem érdekeltek volna senkit. Ehelyett kiderült, hogy a megengedettnél magasabb arzéntartalmú bébiételeket forgalmaztak a Tescóban. A Credigen bank pedig befejezei magyarországi működését, új hiteleket mostantól csak az élő szerződéseik kifutásáig nyújtanak az érintett áruházak, boltok vevőinek. A bank éléről saját kezdeményezésére távozott a tulajdonosokkal a jövőt illetően egyes kérdésekben egyet nem értő vezérigazgató, Fekete Csaba, aki azonban tanácsadóként még október végéig segíti a bank munkáját az új vezérigazgató, Deák Katalin irányítása alatt is.