Feljelentés a pátyi ingatlanügyben

2010.04.15. 18:36 Módosítva: 2010.04.16. 08:05
Tollner József pátyi önkormányzati képviselő feljelentést tett a Budakörnyéki Ügyészségen amiatt, hogy az önkormányzat 2,7 milliárd forint értékben fogadta el fedezetül a Grupo Milton székesfehérvári legelőjét, ami független becslés szerint mindössze 15 millió forintot ér. A feljelentésben szerepel az is, hogy az ügyben többeket megfenyegettek, lejárattak - köztük magát Tollnert, továbbá Gulyás Dénes fideszes országgyűlési képviselőt, Danóczy Balázst, Telki azóta emiatt lemondott polgármesterét, és az Index újságíróját is rágalmazták az ingatlanügyletben érdekelt felek.

Tollner feljelentése szerint a Páty külterületén, Telki határában golfpályának indult beruházás terve az utóbbi években többször is megváltozott: míg a 2006-ban elfogadott szabályozási terv szerint még csak 250, az idén februárban elfogadott szerint már 3000 lakóingatlan épülhetne a beruházó által felvásárolt szántóföldeken (lásd korábbi cikkünket). A februárban elfogadott szabályozási tervnek köszönhetően a terület értéke mintegy 10 milliárd forinttal növekedett, ezért cserében a sávolyi Balatonring-ügyben már beégett Grupo Milton 10 millió euró értékű infrastruktúra-fejlesztést ajánlott fel a község részére.

A 10 milliós infrastruktúra-fejlesztés fedezetéül a befektető egy székesfehérvári legelőt ajánlott fel, amely a Grupo Milton által felkért értékbecslő, a Wallis-csoportba tartozó Eston International Zrt. szerint 2,7 milliárd forintot ér. A Horváth Attila független ingatlan-szakértő által készített értékbecslés szerint azonban a székesfehérvári terület valós értéke mindössze 15 millió forint. A fedezetként felajánlott ingatlan jelentősége az, hogy a befektető által vállalt infrastruktúra-fejlesztés elmaradása esetén a pátyi önkormányzat ebből kárpótolhatná magát – ha az ingatlan értéke meg sem közelíti a 10 millió eurót, a községet jelentős kár érheti.

A februárban elfogadott új szabályozási terv a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint is törvénysértő, ezért Fülöp Sándor az Alkotmánybírósághoz fordult az önkormányzati rendelet megsemmisítését kérve. Az ombudsman szerint a pátyi lakosság megduplázásával, az engedélyezettnél jóval nagyobb területek beépítésével, illetve a szomszéd települések nyugalmának megzavarásával járó golflakópark-projekt 13 súlyos jogsértés gyanúját veti fel.

Fenyegetés, rágalmazás

Feljelentésében Tollner kitért arra is, hogy az üggyel kapcsolatban több alkalommal fenyegettek meg embereket, akik szót emeltek a kétesnek tűnő beruházás ellen. Tollner Danóczy Balázst, Telki azóta a fenyegetések hatására lemondott volt polgármesterét, Gulyás Dénes fideszes országgyűlési képviselőt, saját magát, és e sorok szerzőjét, Bodoky Tamás indexes újságírót nevesítette beadványában.

Az Index úgy tudja, hogy Danóczyt és Tollnert először rágalmazó szórólapokkal próbálták meg lejáratni szűkebb környezetükben. Tollner köztiszteletben álló önkormányzati képviselő, középiskolai tanár – a munkahelye környékén terjesztett szórólap a Szcientológia Egyház iránt tanusított vakbuzgalommal, és a fiával való rossz kapcsolattal vádolta, teljesen alaptalanul.

Amikor ez nem volt elég, jöttek az életveszélyes fenyegetések. Danóczy aznap tűnt el a közéletből, amikor a Kovács Bence János zavaros múltjáról szóló tényfeltáró cikkünk megjelent – polgármesteri hivataláról egy néhány soros, semmitmondó közleményben mondott le teljesen váratlanul. Jóval később, kitartó érdeklődésünkre megerősítette, hogy „lemondásom oka, hogy életveszélyesen megfenyegettek. Az ügyben ismeretlen tettes ellen feljelentést tettem.”

Tollner ennél bővebben nyilatkozott a fenyegetésekről, azt mondta, hogy egy magas férfi a vállára tette a kezét, és megkérte hogy a családjával és a szakmájával törődjön inkább, ne foglalkozzon a pátyi golflakópark ügyével. E sorok szerzőjét előbb zsarolásban való részvétellel vádolta a Grupo Milton, majd szintén követték.

Gulyás Dénesről csak annyit tudunk, hogy telefonos fenyegetést kapott, az ügyről azóta nem beszél a képviselő.

A pátyi civilek által felkért független, helyi ingatlanszakértő, Horváth Attila szintén fenyegetésekről számolt be a civilek által szervezett sajtótájékoztatón. Elöljáróban közölte, katonatiszt volt, lőfegyvere van, és használni is fogja, ha rákényszerítik.

A lejáratásokhoz köze volt Szabó Stein Imrének, a Grupo Milton kommunikációs vezetőjének, és a Political Capital nevű cégnek is. Szabados Krisztián, a Political Capital ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elismerte, hogy „átment a kezén” az Indexet zsarolásban való részvétellel vádoló sajtóanyag.

Az LMP szolidarít Tollnerrel

A Lehet Más a Politika támogatja Tollner József, Páty község önkormányzati képviselőjének feljelentését, amit a Budakörnyéki Ügyészségen tett 2010. április 7-én. Az LMP korábban már jelezte, hogy a Pátyra tervezett gigantomán beruházást környezeti, közlekedési és településfejlesztési szempontból is aggályosnak tartja. Az LMP szerint Tollner József pátyi képviselő a megaberuházást ellenző képviselők egyike, aki személyében vállalta, hogy az egész Zsámbéki-medencét károsító beruházásnak megálljt parancsol. A Lehet Más a Politika a beruházást kifogásolók melletti kiállásával jelezni kívánja, hogy elfogadhatatlannak tartja a maffia módszereket idéző támadásokat.

Nagykoalíciós mutyi

A Sávolyon és Pátyon kívül Székesfehérváron, Tárnokon és Pécsen is terjeszkedő Grupo Milton kiváló kapcsolatokat ápol a nagypolitikával. A cég sávolyi projektje körül a kezdetektől ott bábáskodott a projekt két „mentora” Ujhelyi István és Suchman Tamás szocialista politikusok. A Balatonring MFB-hitelét a Bajnai-kormány tavaly októberben annak ellenére megszavazta, hogy a pénzügyminisztérium szerint az ügylet kockázatos, gazdaságtalan és jogszerűtlen is lett volna.

De jóban van a Grupo Milton a Fidesszel is: bőkezűen, 300 millió forinttal támogatta a székesfehérvári Videoton focicsapatot, amely szorosan együttműködik az Orbán Viktor által alapított felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával. Egy fociportál beszámolójának tanúsága szerint Kovács Bence János, a Grupo Milton tulajdonosa vezette körbe a Real Madridnál Orbánt, és feltehetően tőle kapta azokat a dedikált Real Madrid-mezeket is, amelyeket nemrégiben a sajtónak is bemutatott.

Orbán, Kovács Bence JánossalFotó: Footballtop21
Orbán, Kovács Bence Jánossal
Fotó: Footballtop21

A cikket itt lehet kommentálni  • Tippek
  • Bankszámla