Pátyon kaszinóvárostól tartanak

2009.11.20. 07:21
Golfpályáról beszél, de több ezer lakásos lakóparkot, két hotelt, konferenciaközpontot, éttermeket és óriásplázát terveztetett egy befektetőcsoport egy Páty külterületén fekvő, százhúsz hektáros, Telkivel határos földterületre. A beruházás ellenzői kaszinóvárost, vigalmi negyedet emlegetnek és törvénytelenségekre gyanakszanak. A földterületeket a terézvárosi ingatlanpanamában szereplő belgák vásárolták fel, a terveket a Balatonring spanyol kivitelezői készíttették a 100 milliárd forintos projekthez.

A budai agglomerációban fekvő Páty önkormányzata 2002-ben adott zöld utat a belga tulajdonú Jabinor Ingatlanberuházó Kft. elképzelésének, amelynek értelmében az ország egyik legnagyobb golfpályája létesülne azon a község külterületén fekvő százhúsz hektáros, Telkivel határos szántóföldön. Páty polgármestere, Bognár András még tavaly is golfpályáról beszélt a sajtónak, ami mellett szálloda, étterem és golffalu kap majd helyet a tízmilliárd forintból megvalósuló beruházással.

Ehhez képest a pátyi önkormányzat képviselőtestületének idén októberben bemutatott – a projektbe bevont spanyol Grupo Milton által készíttetett – tervrajzokon már egy gigantikus lakópark, valamint szállodák, konferenciaközpont, éttermek, bevásárlóutca és bevásárlóközpont láthatók a sportpálya körül. A beruházás hirtelen a tízszeresére nőtt, ma már négyszázmillió euró, vagyis százmilliárd forint projektértékkel számolnak.

A tervrajzokat jegyző spanyol Ribas építésziroda leírása szerint a projekt célja Páty község kiterjesztése és új lakóövezet létrehozása: háromszáz villa, hatszáz ikerház, ezernégyszáz lakás, két hotel, uszoda, konferenciaközpont, iskola és óriáspláza épül a tizennyolc lyukú golfpálya körül.

tervrajz

A pátyi lakosság és a képviselőtestület tagjainak többsége csak most találkozott először ezekkel a grandiózus tervekkel, amelyek többekből ellenérzéseket váltottak ki. Ha a tervek megvalósulnak, a település lakosssága megduplázódhat, az épületek egy részénél harmincméteres magasságot engedne az új szabályozás, ami tízemeletes házakat jelent. Kereskedelmi és vendéglátóipari célra több mint százezer négyzetméter épülne, ami a budaörsi Tesco alapterületének a hétszerese.

A patyicivil.hu honlapon szervezkedő helyiek kaszinóvárostól és ingatlanpanamától tartanak.  A tervrajzokból azt vélik kiolvasni, hogy a tervezők bevásárlóutcákat és  zárt vigalmi negyedet is terveztek az Újpátyi Megapláza néven emlegetett komplexumba, amelynek a parkolási igénye 8700 gépjármű, és számításaik szerint napi több ezer autóval fogja megnövelni az átmenő forgalmat a környéken, állandósítva a Budakeszi irányában most is gyakran előforduló torlódást.

November elején a szomszédos Telki képviselőtestülete teljes egészében elutasította a szabályozási ezirányú módosítását, hiszen a beruházás Páty Telkivel közvetlenül határos külterületén valósulna meg. Véleményük szerint nem golfpályáról, hanem egy „irtózatos méretű” lakóingatlan-fejlesztésről van szó, ahol néhány év alatt kétezer új háztartás jönne létre. Ez hétezer állandó lakos beköltözését tenné lehetővé, ami Telki jelenlegi lakosságának kétszerese.

Forrásaink szerint a koncepció és a pátyi településrendezési terv újabb módosítása több ponton jogszabálysértő, hiszen a tervezett fejlesztés szigetszerűen elkülönül Páty jelenlegi belterületétől, és nem tartja meg a szomszédos település határától a törvény által előírt minimum kétszáz méteres távolságot sem.

Budakeszi és a Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület is elutasítja ezt a településrendezési tervet, mert Páty és a szomszédos települések lakosságát nem tájékoztatták a tervezett fejlesztés léptékéről és annak várható hatásairól. A Pest Megyei Földhivatal sem tartja indokoltnak a terület átminősítését, termőföldvédelmi szempontból.

Terézvárosi belgák

A Páty külterületén lévő százhúsz hektáros területen fekvő földterületeket két magánszemély vásárolta fel korábbi tulajdonosaiktól. Egyikük Polet Rita, Christian Polet belga üzletember felesége. Christian Polet cége, az Ennet Kft. volt az a vállalkozás, amelynek a terézvárosi önkormányzat 2004-ben pályáztatás nélkül, 135 millió forint plusz áfáért adta el az Andrássy út 47. alatt, az Oktogon és a Liszt Ferenc tér sarkán álló palotát.

Az épületről az igazságügyi szakértő később megállapította, hogy még felújítandó állapotban is több mint egymilliárd forintot ér. Az épületben működő kávézó tulajdonosai magasabb vételi ajánlatot tettek az önkormányzatnak, tőlük százötvenmillió forint kenőpénzt kért „egy befolyásos csoport”. Ez az ügy az Andrássy úti ingatlanpanamák egyik legkirívóbb esete volt.

A „golfpályának” kinézett pátyi földeket felvásárló Polet Rita lakcíme a Budakörnyéki Földhivatal nyilvántartásának tanúsága szerint ma is az Andrássy út 47-ben található. A megvásárolt földekre jelzálogot jegyeztetett be a Jabinor Kft., amelyet korábban Sapol Kft.-nek hívtak és az Andrássy út 76-ban volt a székhelye, ugyanabban a lakásban, amelyben az Andrássy út 47-et megvásárló Ennet Kft.-nek is.

latkep

A Jabinor Kft. 2006-ban háromszázmillió forinttal támogatta Pátyot, amit a község óvodaépítésre fordított. Nevük elhallgatását kérő forrásaink szerint ez volt az ára annak, hogy a „golfpályának” kiszemelt mezőgazdasági területre az önkormányzat a befektetőnek megfelelő szabályozást fogadjon el.

Laboda Gábor MSZP-s országgyűlési képviselőt 2008-ban Páty község díszpolgárává választották, mert 2005-ben, az agglomerációs törvény elfogadása előtt módosító indítványával elérte, hogy a szóban forgó terület a törvényben fejlesztési területként szerepeljen, és különleges sportövezeti besorolást kapjon.

Laboda javaslatát az országgyűlés szocialista és szabad demokrata többsége úgy fogadta el, hogy az nemcsak az agglomerációs törvény szövegével volt ellentétes, hanem önmagával is: ”A módosítás indoka, hogy Páty közigazgatási területén, a vázrajzon jelölt területek területi adottságai és a településszerkezeti kapcsolódásuk miatt alkalmasak a beépítésre szánt terület kijelölésére.” Valójában azonban egy olyan területet jelöltek ki, amely Páty meglévő településszerkezetéhez semmilyen módon sem kapcsolódik.

terkep

Sávolyi spanyolok

A projektbe azóta beszállt a Kovács Bence János nevével fémjelzett, Grupo Milton nevű, spanyol székhelyű ingatlanbefektető holding, amely az elmúlt években több nagyprojektben is feltűnt Magyarországon. Részt vesz például a Balatonring nevű sávolyi gyorsaságimotoros-versenypálya építésében, amelynek tizenötmilliárd forintos hitelére októberben nyolcvan százalékos garanciát vállalt az állam.

A Grupo Milton ötmilliárd forintért vásárolt önkormányzati ingatlanokat Pécsen, földterületeket szerzett Tárnokon, Székesfehérváron, és Páty egy másik, az M1-es autópálya mellett fekvő külterületén is.

A 2008-ban bejegyzett Grupo Milton Management Zrt.-t Mervó József vezeti, aki telki lakosként is védelmébe vette a pátyi megaprojektet, mondván, hogy a beruházó hárommilliárd forinttal járul hozzá azokhoz az elkerülő utak fejlesztéséhez, amelyek a teljes térség közlekedési gondjait hivatottak megoldani. Mervó szerint 2010-ben megépül az M1-es autópálya lehajtója Pátynál, ami tehermentesíti majd a Budakeszi felé vezető útszakaszt.

Nevük elhallgatását kérő forrásaink szerint a pátyi megaprojektet a magyar kormány titkos határozattal kiemelt turisztikai beruházásnak nyilvánította és eurómilliókkal támogatja, ezt azonban a kormányszóvivői iroda cáfolta. Pátyról összesen öt pályázat jutott támogatáshoz az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, de nincs köztük a szóban forgó beruházás, és nagyságrendileg sem ilyen léptékű fejlesztésekről van szó, áll a kormányszóvivői iroda válaszában.

Egy furcsa holding

A saját állítása szerint nyolcvanhét céget összefogó, tavaly 580 millió eurós árbevételű, spanyol központú Grupo Milton holdingot az interneten csak Magyarországon emlegetik, másutt nincs nyoma. A Grupo Milton spanyol és angol nyelvű honlapját 2008 februárjában jegyeztette be Mészáros Alexandra a Milton 2006 s.l. nevű spanyol cég nevében, és kizárólag magyarországi és romániai ingatlanprojekteket, elsősorban zöldmezős fejlesztési telkeket kínál. Az sem derül ki a honlapról, mely cégek volnának a spanyol holding tagjai.

A valenciai székhelyű Milton 2006 s.l. Magyarországon a cégnyilvántartás tanúsága szerint 2008 óta számos leányvállalatot alapított, elsősorban spanyol nevű ingatlan-projektcégeket.

A Grupo Milton és a Logistic Land 2009-ben a Balatonring Team és Talmácsi Gábor szponzoraiként tűntek fel a motorsportban. A Logistic Land ugyanakkor még a Grupo Miltonnál is virtuálisabb, ugyanis nem cég, hanem csak a Milton 2006 s.l. bejegyzett védjegye.

A furcsa konglomerátum magyar származású, spanyol állampolgárságú elnöke, Kovács Bence János a Népszabadság a leggazdagabb magyarokról szóló tavalyi toplistáján ötvenmilliárd forintos becsléssel a tizedik helyen szerepelt, a Napi Gazdaság kiadványa viszont nem tartja számon a száz leggazdagabb magyar között.

A Dun & Bradstreet üzleti adatbázisszolgáltató által rendelkezésünkre bocsátott spanyol céginformációk szerint a Milton 2006 s.l. nevű valenciai céget, a „Grupo Milton” brand tulajdonosát 2006-ban alapították, vezetői Kovács Bence János és Mészáros Alexandra, a cégnek összesen három alkalmazottja van.

A háromszázezer euró törzstőkéjű korlátozott felelősségű társaság 2008-ban tizennégymillió eurós összbevételt ért el, működő tőkéje ugyanakkor mínusz hárommillió euró, vagyis olyan mértékben el van adósodva, hogy a cég vagyona már nem nyújt fedezetet a tartozásaira. A D&B értékelése szerint az átlagosnál jóval nagyobb a kockázata annak, hogy a Milton 2006 s.l. csődbe megy.

A cikket itt lehet kommentálni  • Hírek
  • Csok