Építhet a Grupo Milton Pátyon

2010.02.22. 15:27 Módosítva: 2010.02.22. 15:27

Kemény pornó, Rom-Mánia, Balatonring

Több ellentmondásra is felhívta a figyelmet az Index oknyomozó írása a pátyi beruházást tervező Grupo Milton tulajdonosával, Kovács Bence Jánossal kapcsolatban. A Népszabadságban két évvel ezelőtt 50 milliárdosra becsült vagyonával a 10. leggazdagabb magyarként bemutatott üzletember hivatalos életrajza szerint spanyol ingatlanprojektekkel alapozta meg vagyonát. Ám míg ennek, illetve cég spanyolországi működésének nincs nyoma, Kovács Bence János a 90-es években Magyarországon egy vadászlap gyakornokaként csalási ügyekbe keveredett, 2003-ban pedig az MMK-nál pályázott magát újságíróként, filmesként bemutatva.

Megépülhet a pátyi golffalu létrehozására irányuló projekt grandiózusabb változata, miután a testület a képviselők többségének szavazatával hétfői ülésén módosította a helyi szabályozási tervet - közölte a Pest megyei település független polgármestere a döntést követően. (Korábban csak golfpályáról szóltak a hírek, de mint az Index beszámolt róla, az újabb tervek szerint már több ezer lakásos lakóparkot, két hotelt, konferenciaközpontot, éttermeket és óriásplázát építenének a Páty külterületén fekvő, százhúsz hektáros, Telkivel határos földterületre.)

Bognár András elmondta, hogy a most elfogadott rendelet a projekt beruházójával, a Grupo Miltonnal kötendő szerződés aláírása után, március 31-én lép életbe. A polgármester szerint a nagyberuházás Páty fejlődését szolgálja és annak előkészítése törvényesen zajlott.

Tollner József független képviselő (a február 14-i, eredménytelenül zárult népszavazás kezdeményezője) viszont több civil szervezettel egybehangzóan úgy véli: a hétfőn született döntés törvénytelen, s félő, hogy amiatt egy későbbi kártérítési per esetén csődbe mehet a falu.

A beruházás ellen több civil szervezet is szót emelt, illetve népszavazást is kezdeményeztek az ügyben. Ez alig két hete eredménytelenül végződött az alacsony részvétel miatt, ám, mint a beruházással kapcsolatban jogi aggályokat is kifejtő civilek jelezték, a leadott voksok között többségben voltak a nagyberuházást elutasító szavazatok.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az MTI kérdésére pénteken megerősítette: a termőföld védelme miatt, illetve a tervezett golfberuházás mérete, elhelyezkedése kapcsán valóban jogi aggályoktól terhes a pátyi projekt. Erről levélben értesítette az érintetteket, közöttük Páty polgármesterét, jelezve: érdemes volna a testületi üléssel megvárni az 1-2 héten belül lezáruló, az ügyben indított ombudsmani vizsgálatot. Fülöp Sándor hozzátette: ha mégis jogsértő döntések születnének Pátyon, az Alkotmánybírósághoz fordulna.