Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Mégsem lesz Betyár hidunk

2010.04.20. 11:48
Lezárult az első forduló a Szegedet a román határral összekötő M43-as autópálya Tisza-hídjának névadó pályázatán. Ezernél több javaslatból öt került a döntőbe, ezek közül az lesz a híd névadója, amelyik a legtöbb szavazatot kapja a május 14-ig tartó hídnévválasztáson.

Gyevi híd vagy Móra Ferenc híd vagy Napfény híd vagy Radnóti Miklós híd vagy Szent-Györgyi Albert híd – ez az öt név került a szegedi hídnévszavazás döntőjébe. Az új Tisza-híd nevére március közepén hirdetett ötletpályázatot az állami sztrádaberuházó NIF Zrt. és a szegedi önkormányzat, és már az első héten több mint ezer névjavaslat érkezett.

A szakmai zsűri – mely a NIF Zrt., Szeged, Makó, Algyő, a kivitelező cég, a Tisza M-43 Konzorcium és a Földrajzinév-Bizottság delegáltjaiból áll össze – a 2010. április 16-ig beérkezett javaslatokból 5 a fent felsorolt öt nevet választotta ki. A kiválasztott nevekre a szervezők a mai naptól 2010. május 14-ig várják a lakosság szavazatait – közölte kedden a NIF.

Az eredeti javaslatokban szerepelt a Tiszavirág név, a vicces ötletelők ismét bedobták Chuck Norris, de még Charles Bronson és Rózsa Sándor nevét is. Többen gondolták úgy, hogy a híd méltó emléket állítana történelmi nagyjainknak vagy a városhoz kötődő hírességeknek, a döntőbe nem került javaslatok között volt József Attila, Juhász Gyula, Kossuth Lajos, Vásárhelyi Pál, Wesselényi Miklós, Bethlen Gábor – a magyarság és Erdély kapcsolatára emlékeztetve –, valamint Atilla, a hun vezér. Többen az érintett területekről vagy a városhoz kapcsolódó nevezetességekről nevezték volna el, így Szeged Északi hídja, Tápé hídja, Gyevi híd, Napfény híd és Tiszavirág híd is volt a javaslatok között.

A zsűri azzal indokolta az öt név kiválasztását: "fontos szempont volt, hogy egyértelmű helyi kötődésük legyen, rövidek és könnyen megjegyezhetők, ugyanakkor az egész ország lakossága számára ismertek legyenek".

A javasolt nevek közül a zsűri tájékoztatása szerint "a Gyevi híd Algyő évszázadokkal ezelőtti elnevezésének állíthat emléket, de a lakosság dönthet úgy is, hogy Móra Ferenc történészi vagy Radnóti Miklós irodalmi munkásságáról emlékezik meg, vagy Szent-Györgyi Albertről, az egyetlen magyar tudósról, aki magyarországi tudományos tevékenységéért kapott Nobel-díjat. A döntő üde színfoltja a Szeged romantikus jelzőjére utaló Napfény híd".

Az öt döntős névből a legszimpatikusabbra május 14-ig interneten vagy e-mailban, postán és telefonon lehet szavazni. A NIF honlapján itt olvashat a szavazás módjáról. A győztes nevet május 20-án, Szeged Napján jelentik be.