Bepereltek egy hitelekkel trükköző céget

2010.04.27. 15:48 Módosítva: 2010.04.27. 15:51
Közérdekű keresetet nyújtott be a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Fővárosi Bírósághoz a New Chance Zrt. egyes szerződési feltételei ellen. A 2006-ban alakult, jelzálog-hitelezéssel foglalkozó New Chance Zrt. egyike azon tizenkét pénzügyi vállalkozásnak, amelyet a felügyelet már korábban vizsgált, és a működésében feltárt rendellenességek miatt megbírságolt.

A PSZÁF olyan szerződéses kikötéseket támad, mint a társaság számára indokolatlanul és egyoldalúan kikötött elállási és felmondási jog, valamint az opciós jog 5 éven túli kötelező meghosszabbítása – mondta az Indexnek Binder István. „Volt olyan, hogy az adóst a jogszabály által biztosított valamely jogáról való általános érvényű és előzetes lemondására kötelezték, de előfordult a biztosítékok halmozott kikötése és ügyfelek hátrányára történő érvényesítése" – sorolta a jogsértéseket Binder. De kiverte a biztosítékot a szerződéskötésnél, hitelfolyósításnál, szerződésmódosításnál, késedelemnél felszámított díjak rendszere is, amely nemcsak bonyolult és megtévesztő, de gyakran ráadásul maximumok nélküli.

Mi az a közérdekű kereset?

Az ellen indítható közérdekű kereset, akinek jogszabályba ütköző tevékenysége a fogyasztók széles körét érinti, vagy jelentős nagyságú hátrányt okoz. Ilyen per akkor is indítható, ha a sérelmet szenvedett fogyasztók személye nem állapítható meg. A kereset a jogsértés bekövetkezését követő egy éven belül nyújtható be. A bíróság az ítéletben feljogosíthatja az igény érvényesítőjét, hogy a jogsértő költségére az ítéletet országos napilapban közzétegye. A jogsértő köteles a sérelmet szenvedett fogyasztó igényét az ítéletnek megfelelően kielégíteni.

A cég ügyfeleinek panaszaiból kiderül: a New Chance számos esetben kizárta annak lehetőségét, hogy az ügyfelek felmondják a szerződést, ők ugyanakkor szinte bármikor szerződést bonthattak. De előfordult olyan is, hogy 800 ezer forintot levettek a kölcsön összegéből ilyen-olyan költségekre hivatkozva.

A cég egyébként ugyanazzal a tulajdonosi háttérrel rendelkezik, mint a PSZÁF által szintén kifogásolt működésű ZEE Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Az Opten cégtárának adatai szerint formálisan a ZEE a New Chance tulajdonosa, a ZEE többségi tulajdonrészét pedig 2003 óta egy fővárosi magánszemély, Kapusi Péter Sándor birtokolja (ő két ingatlanforgalmazó és egy ingatlanberuházó cégben is érdekelt). A vállalkozásokkal kapcsolatban álló több ezer ügynök sikerdíja emellett rendkívül magas, a szerződés értékének 10 százaléka körüli.

A felügyelet keresetében azt kéri, hogy a bíróság érvénytelenítse a New Chance Zrt. üzletszabályzatában és kölcsönszerződéseiben alkalmazott tisztességtelen szerződési feltétételeket, és tiltsa el a társaságot ezen feltételek jövőbeni alkalmazásától.

A PSZÁF azt szeretné elérni, hogy a bíróság kötelezze a társaságot a tisztességtelennek nyilvánított feltételek bírósági indoklással együtt történő nyilvánosságra hozatalára. Binder lapunknak elmondta: a jelenlegi keresetet újabbak követhetik majd, a következő hetek határozatai ugyanis újabb szankciókat születhetnek és nincs kizárva az sem, hogy perek sorozata következik majd a jogtalanul eljáró pénzügyi vállalkozások ellen.

A PSZÁF „feketelistáján” szereplő pénzügyi vállalkozások az ingatlanhitelezési piacnak egyébként aránylag kis részét teszik ki, az 1,1 millió ingatlanfedezetű lakossági hitelszerződésből mindössze 18 ezer ügyfélszerződést kezelnek.

A PSZÁF listáján szereplő cégek: Lánchíd Hitel és Faktor Zrt., Zee Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt., New Chance Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt., Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt., Pesti Hitel Zrt., Quality Financial Pénzügyi Szolgáltató Zrt., Általános Hitel és Finanszírozási Zrt. ÁHF Lízing Pénzügyi Zrt., Argenta Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt., Argenta Lízing Pénzügyi Zrt., Korona Credit Jelzáloghitel Zrt., AEGON Magyarország Hitel Zrt.