Durván gyengül ma a forint

2010.04.27. 15:23 Módosítva: 2010.04.27. 15:59
Napon belül öt egységnyit vesztett értékéből a forint az euróval szemben. A németek húzzák az időt a görögök megmentése ügyében, ettől idegesek a befektetők.

Reggel még a 263 forintos szint alá, 262,80-ig is benézett az euró árfolyama, délután három óra tájban azonban már 267,70 forint felett járt a kurzus. Szinte megállás nélkül gyengült ma a forint, és ilyen nagy mozgásra az elmúlt két hétben nem volt példa. Legutóbb három hete volt ilyen gyenge a hazai valuta.

A mögöttünk hagyott két hétben a forint euróval szembeni árfolyama nem bírt elszakadni a 265 forint környéki szintről, ma azonban határozottan veszített értékéből a hazai valuta.

A svájci frankkal szembeni árfolyam közelíti a 187 forintot, a dollár pedig átlépte a 200 forintos lélektani határt.

A németek húzzák a befektetők idegeit

A gyengülés külső tényezőre vezethető vissza. Nem más áll a háttérben, mint a görög helyzet: ugyan múlt pénteken a piacok egy rövid ideig fellélegeztek, amikor az ország miniszterelnöke bejelentette, kérik az IMF és az EU segítségét, ezzel pedig az államcsőd elkerülését, késő délutánra a befektetők hangulata ismét borússá vált, mert konkrétumok nem követték a bejelentést. Tegnap a görög helyzet megoldásának kulcsfigurája, Németország kancellárja egyértelművé tette: további megszorításokat várhatnak el a görög kormánytól a pénzügyi segítségért cserébe. Ma pedig más német politikusok felvetették azt is, hogy meg kellene vitatni az adósság átstrukturálásának, vagyis az államcsőd felvállalásának a kérdését. Bár az Athénban tartózkodó uniós delegáció tagja cáfolta azt, hogy az adósság átütemezése részét képezné Görögország megsegítését célzó és kidolgozás alatt levő csomagnak, mégis a befektetők egyre komolyabban aggódnak emiatt.

Az euró ma tovább folytatja vesszőfutását a befektetői aggodalmak miatt, a dollárral szembeni jegyzések 1,33 dollár/euró szint alá mentek. Ilyenre 2009 első harmada óta nem volt példa.

Ráadásul erősödnek azok a hangok, miszerint a görögök magukkal ránthatják a portugálokat is, és a pénzügyi nehézségek átterjedhetnek a luzitánokra is. Két hét alatt a portugál államcsőd esélye megduplázódott.

Az ideges helyzet pedig a jelek szerint egy-két hétig még eltarthat, Németországban ugyanis másfél hét múlva fontos választást tartanak, egy tartományban kerül sor voksolásra, és ha ott a kormánypárt veszít, akkor a parlament felsőházában is elveszítené a többségét a kabinet. A német lakosság nagyobbik része ellenzi azt, hogy a német adófizetők nyúljanak a zsebükbe és mentsék meg a tékozló Görögországot, ezért a német kormány vonakodik egyértelműen elkötelezni magát a görögök megsegítése mellett.

Az idő azonban sürget, ugyanis három hét múlva lejár egy 8,5 milliárd eurónyi államkötvénye az országnak, azt vissza kell fizetnie kamatostul a befektetőknek, így ha az Athénban tárgyaló IMF és EU meg akarja menteni az államcsődtől a görögöket, akkor előtte nyélbe kéne ütni a megállapodást. A pénzt azonban csak akkor folyósíthatják, ha a megállapodást az egyes országok parlamentjei és az IMF vezető testülete is jóváhagyták, vagyis ez jelen pillanatban nem tűnik könnyen kivitelezhetőnek.

A kétharmad nem tud érvényesülni

A forint látványos gyengülése azért tűnhet első blikkre meglepőnek, mert két napja kétharmados győzelmet aratott a Fidesz a parlamenti választásokon, így pedig stabil többségű kormány állhat fel hamarosan, a kétharmados törvények újraszabása sem jelenthet gondot, ezt pedig a befektetők feltétlenül pozitívumként értékelik. Ezért is óvatos bizakodással viszonyul Magyarországhoz a piac, de ez ma nem tud lecsapódni stabil vagy erősödő forintban.