Ennél már csak jobb jöhet

2010.05.14. 10:26
A Kopint-Tárki felmérése szerint a vállalkozások 2009 eleje óta kifejezetten rossznak érzik helyzetüket. Ugyanakkor a kilátásaikat illetően derűlátók, a termelés növekedésére számítanak.

A közérzet-indikátorok összevetéséből kialakított konjunktúra-barométer értéke viszonylag alacsony, a százas skálán október óta 47 százalékpont körül ingadozik, a tendenciát nézve viszont emelkedő. A Kopint-Tárki közleményében kiemelte: a mutatók szerint a feldolgozóipari termelés a következő hónapokban várhatóan emelkedik. A növekedés üteme, a változatlanul szűkös hazai értékesítési lehetőségek miatt elsősorban a külpiacok keresletének alakulásától függ.

A felmérés szerint a belföldi kereslet hiánya az összes válaszadó 74 százalékának, az elégtelen külföldi kereslet pedig az exportálók mintegy felének fogja vissza termelését. Továbbra is sok vállalat - a megkérdezettek fele - érzi bizonytalannak a gazdasági környezetet, és változatlanul magas azon vállalatok száma is, amelyek finanszírozási nehézségekkel küzdenek. Az alacsony termelési szint következtében viszonylag kevés cég - a megkérdezettek 11 százaléka - számára okoz gondot a szakképzett munkaerő hiánya.

A vállalkozások értékesítési prognózisai kedvezőbbek a januárinál, a belföldi értékesítési kilátásaik és az exportvárakozásaik kismértékben javultak. Beszerzési prognózisaik szerint - összhangban a bővülést jelző termelési várakozásokkal - vásárlásaik a következő hónapokban belföldről és külföldről egyaránt emelkednek. A kapacitáskihasználtság csak 72 százalékos, ami a várakozások szerint a következő 12 hónapban javul.

A konjunktúrakutató intézet rövid távú előrejelzése alapján a feldolgozóipari vállalkozások létszámleépítése a következő öt-hat hónapban leállhat az elmúlt hónapok lassulása után.