Szorult helyzetben volt a Graboplast

2010.05.18. 06:32 Módosítva: 2010.05.18. 10:34
A győri székhelyű Graboplast Padlógyártó Zrt. mindhárom gyárában átmeneti időre háromnapos munkahétre tértek át még áprilisban. Mostanra azonban kezdenek talpra állni a cégnél, visszatértek az ötnapos munkahétre, sőt, új műszak beindítása is várható.

A múlt év tavaszától novemberig ismét teljes kapacitással dolgozott a Graboplast, azóta viszont csökkent a termelés. A kedvezőtlen piaci körülmények miatt szűkült a győri cég piaca a FÁK-országokban és a nyugati piacokon is, az idei első negyedévben a tervezettnél 20 százalékkal kevesebb műanyag padlót értékesítettek - számol be a Napi Gazdaság. A csökkenést nem ellensúlyozta, hogy a zrt. egyre több új, speciális padlóval jelent meg a piacon.

Az áprilisban bevezetett háromnapos munkahét rövid távon keresetcsökkenéssel jár, amit azonban remélhetőleg a nyáron vissza tudunk adni dolgozóinknak, akkor ugyanis várakozásaink szerint visszatérhetünk az ötnapos munkahétre - mondta a Napinak Jancsó Péter elnök-vezérigazgató. Szolidaritásból a vezetők bérét 10, az irodai alkalmazottakét 5 százalékkal csökkentették.

Kereskedelmi csoportokat vontak össze és személyi változások is voltak a cég több egységénél. Teameket alakítottak ki, akciókat hirdettek a raktárkészlet értékesítésére, a nehezen fizető vevőknek pedig kedvezményeket adnak. A cél, hogy mintegy 600 millió forinttal csökkenjen a vállalat működtetésének pénzigénye. Jancsó szerint érdemes beszélni a bankok szerepéről is, azok ugyanis új hitelt gyakorlatilag nem adnak, miközben elvárják a régiek törlesztését.

A Graboplastnál a legújabb fejleményekről elmondták, hogy jelenleg már mindhárom gyárában ötnapos munkahét van. A megnövekedett rendelésállomány következtében emellett a hónap végétől a vállalat további műszakok beindítását is tervezi. A Graboplast belső átszervezései április elején valóban megtörténtek, melyek kedvező hatásai már érezhetőek, így a vállalatcsoport esetében szorult helyzetről nem beszélhetünk.