Vaskézzel alakítják át a közszférát

2010.06.02. 06:59
A szavazás előtti utolsó pillanatban visszavonták azt fideszes javaslatot, amely mégis munkáltatói indokláshoz kötötte volna kormánytisztviselők elbocsátását.

A szakszervezetek múlt heti erőteljes tiltakozásának annyi hozadéka mindenképpen volt, hogy legalább a munka törvénykönyve által minden munkavállalónak biztosított felmondási védelem megilleti majd a formálódó új közigazgatásban dolgozókat. Az eredetileg még a két kormány közti interregnumban önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslat szerint ugyanis a két hónapos felmondási időszak megállapításánál sem a betegszabadságot, sem a gyest vagy gyedet nem lehetett volna figyelembe venni az elbocsátáskor.

A törvénytervezet benyújtóinak elképzelése szerint a miniszterelnökségnél, a minisztériumokban, a kormányhivatalokban, a központi hivatalokban, valamint ezen utóbbi hivatalok területi, helyi szervénél, a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervénél, a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzésére hatáskörrel rendelkező szervénél, a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem szerveinél, valamint a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál dolgozó köztisztviselőket nevezné át kormánytisztviselőkké, de rendelkezik a fenti intézményeknél a tanácsadók, főtanácsadók, tanácsosok kinevezési feltételeiről és javadalmazásáról is.

Egyelőre azt próbáljuk kitalálni, hogy az új kormányzati struktúrában vajon melyik minisztériummal vehetnénk föl a kapcsolatot az eddig elmulasztott érdekegyeztetés mielőbbi megkezdése érdekében - mondta a Napi érdeklődésére Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke, egyben az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának soros elnöke.

Mivel egyelőre még azt sem tudjuk, hogy pontosan mekkora dolgozói körre szeretné kiterjeszteni a jogszabály hatályát az új kormány, ezért az is megbecsülhetetlen, hogy a törvény által rögzített új illetményrendszer milyen terhet róna az érintett intézmények, hivatalok költségvetésére - tette hozzá.

A tegnapi szavazás során a ház 298 igen, 61 nem szavazat mellett fogadta el a törvényjavaslathoz benyújtott, az előterjesztő által támogatott fideszes módosító indítványokat. A Fidesz és a KDNP mellett igennel voksolt az LMP, a Jobbik-frakció nagyobbik része; nem gombot nyomott a jobbikosok kisebbik csoportja és az MSZP-frakció.