Varga: Konszolidált a gazdaság helyzete

2010.06.05. 12:08 Módosítva: 2010.06.05. 12:38
Nem mondja meg a Varga-féle tényfeltáró bizottság, hogy mekkora lyukat lát a büdzsében, csak azt sejtetik, hogy nagyot, ezért intézkedéseket hoznak az idei költségvetésihiány-cél tartása érdekében. A megszorítás szót kerüli Varga.

Háromnapos rendkívüli kormányülést rántott össze Orbán Viktor, amelyen akciótervet dolgoznak ki, hogy tartsák az előző kormány által kitűzött költségvetési hiánycélt – jelentették be a Varga Mihály államtitkár által vezetett tényfeltáró bizottság részjelentése köré szervezett sajtótájékoztatón.

Ez 180 fokos fordulatot jelent a Fidesz terveiben és kommunikációjában. Eddig szinte hetente emelték a tétet, legutóbb Varga már 7-7,5 százalékos hiányt vizionált, és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is 6-7 százalékos deficitet emlegetett. Arra lehetett számítani, a Fidesz, hogy teljesítse a választások előtti és utáni adócsökkentésre vonatkozó ígéreteit, bevállal egy magasabb idei hiányt az érvényben levő 3,8 százalékos GDP-arányos célnál. Csütörtökön azonban ez a terv Brüsszelben elhalt: az EU egyértelművé tette Orbánnak, nem tolerálnak a kitűzöttnél magasabb deficitet.

Ez volt a „tényfeltáró bizottság” részjelentésének elkészülte apropóján összetrombitált sajtótájékoztatón az egyetlen konkrét szám. Sokkal rosszabb helyzetet hagyott ránk az előző kabinet, mint amit mondott, a költségvetésben számos tétel el van számolva – ilyenekkel vezette fel a részjelentés ismertetését Varga Mihály. Többszöri újságírói kérdésre sem volt hajlandó azonban egy számot mondani, hogy összesen mekkora lyuk tátong szerintük a büdzsében, noha közel egytucatnyi tételt megemlített (önkormányzatok, állami pénzalapok, tb-alapok, regisztrációs adó, költségvetési szervek kiadásai), és lapunknak sem mondott még számot egy-egy tételnél sem az állítólagos elszámolásra. Azzal hárította el a részjelentés közzétételére vonatkozó újságírói kérést, hogy a részjelentést átadta ma reggel Orbán Viktor kormányfőnek és innen kezdve a miniszerelnök dolga intézkedni a dokumentum sorsáról.

Varga szavaiból arra lehetett következtetni, hogy pár százmilliárdos költségvetési lyukat lát a testület. Azt az újságírói kérdést azonban szintén figyelembe se vette Varga, amely arra vonatkozott, hogy az általuk becsült, de homályban hagyott összegű hiányelszaladás láttán lesznek-e és ha igen, milyen megszorítások a hiánycél tartása érdekében. "Adócsökkentés lesz" - szögezte le, ám időzítésről és mértékekről itt is hallgatott a politikus.

A bizottság elnökeként nyilatkozó Varga a sajtótájékoztatón mindenesetre úgy fogalmazott, hogy „nem lehet játszani egy ország költségvetésével, mert az komoly dolog”, és megemlítette azt is, hogy a „Bajnai-kormány nem mutatta be a valós helyzetet az országnak, és a felelősség a Gyurcsány- és Bajnai-kormány tagjait terheli elsősorban.”

Varga finoman elhatárolódott Kósa Lajos Fidesz-alelnöktől is. Mint ismert, a világ befektetőinek figyelmét Magyarországra irányította Kósa azon csütörtöki kijelentése, amelyben államcsőd-közeli helyzetről beszélt a kormánypárti politikus, a forint és a tőzsde két nap alatt hatalmasat bukott. Varga jelezte, hogy „nem voltak szerencsések a kijelentések az államcsőddel kapcsolatban; a helyzet konszolidált, a hiánycél tartható, de ehhez intézkedések kellenek.”

Oszkó örömmel hallja

Nagy örömmel hallottam, hogy olyan gazdaságpolitikát kíván folytatni az új, Orbán-kormány, ami az eddigi folytatása, tehát a Bajnai-kormány által megkezdett útról, a szigorú költségvetési politika útjáról nem kívánnak letérni – reagált a Varga-féle sajtótájékoztatón elhangzottakra lapunknak Oszkó Péter leköszönt pénzügyminiszter. A tényfeltáró bizottság valójában nem csontvázakat talált, hanem amit felmutatott, azok lerágott csontok csak – érzékeltette Oszkó.

A bizottság olyan tételeket sorolt a csontvázak közé, amelyekről az előző kormány mondta, hogy azok kockázatok, de nem ült ölbe tett kézzel, hanem a kockázatokat kezelte is, tartalékokat fagyasztott be a kabinet. Lerágott csont az állami közlekedési cégek adóssága, amelyről többször leszögeztük, hogy az esetleges adósságátvállalás előtt át kell alakítani ezeket a cégeket, hogy ne termelődjön újra és újra az adósság – példálózott a volt pénzügyér. De az állami vállalatoktól származó költségvetési bevételeknél is óvatosan járt el a leköszönt kormány, az MVM-től kért osztalékot úgy állapítottuk meg, hogy figyelembe vettük a Vértesi Erőművel kapcsolatos pereket – tette hozzá Oszkó.