Kiábrándítóak a kiskereskedelmi adatok

2010.06.24. 09:57
Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal maradt el az előző havi szinttől. Ez az elmúlt fél év leggyengébb eredménye, amivel az eddigi felfelé mutató trend is visszájára fordult.

Az év elején felmerült a gyanú, hogy a belső kereslet esetleg a várakozásoknál erősebben járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez, hiszen a január-februári forgalom váratlanul erősre sikerült. A tavaszi hónapok azonban elhozták a kiábrándulást: már a márciusi vásárlási kedv is gyenge volt, a friss adat pedig további visszaesést jelez.

A tavaszi számokkal a 12 havi index által jelzett trend is a visszájára fordult, úgy tűnik, az adócsökkentés fogyasztásélénkítő hatása a jelenlegi környezetben mégsem olyan erős.

A konjunktúra lanyhulására utal az is, hogy a KSH jelzése szerint tovább folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése: forgalmuk volumene 2010 első négy hónapjában 31,8, áprilisban 29,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. Hasonló mértékű visszaesést mutat a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma is.

Különösen kellemetlen az áprilisi visszaesés mértékében az, hogy erős pozitív bázishatás segítette a mutatót, hiszen a viszonyítási alapul szolgáló egy évvel ezelőtti eredmény igen gyenge lett.