Mégsem kell a regisztrációs jegy

2010.06.29. 03:38
A regisztrációs jegy nélkül utazóknak nem kell pótdíjat fizetniük július elsejétől, ellentétben az előző kormány szándékaival - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A szociálpolitikai kedvezmény alapján díjmentesen utazóknak - 6 év alattiaknak, 65 év felettieknek, hadigondozottaknak, menekülteknek - 2010. március elseje óta kell regisztrációs jegyet váltaniuk a helyközi közösségi közlekedésben, amelynek elmulasztását július 1-jétől 500 forinttal szankcionálta volna az előző kormány közlekedési minisztériumának rendelete.

Az NFM közölte: december végéig áttekinti a jelenleg működő rendszert, és ez után dönt arról, miként követik nyomon a díjmentes utazásokat.

A tárca fontosnak tartja, hogy a közösségi közlekedést igénybe vevők számáról és utazási szokásairól egyértelmű adatok álljanak rendelkezésre - hangsúlyozzák. A minisztérium december végéig megvizsgálja, hogy a tavasz óta alkalmazott módszer mennyiben felel meg e célnak.

Hozzáteszik: az NFM az átmeneti időszakra tekintettel indokoltnak tartja a pótdíjazás határozatlan idejű elhalasztását.

A VEKE üdvözli a döntést

A regisztrációs jegy bevezetése és fenntartása csak a MÁV-START Zrt-nél 2010-ben 300 millió forint körüli összeget emészt fel (a MÁV-START Zrt. hivatalos kommunikációs anyagai alapján). Ebből az összegből még a mai, bennfentesnek tekinthető árakon is legalább 100, ma még manuális jegykiadással üzemelő vasúti pénztár gépesítését lehetne megoldani, mely beruházás ezerszer jobban hasznosult volna, mint az értelmetlen regisztrációs jegy bevezetése. A rendszer költségei, mint az alábbiakból is kiderül, nincsenek arányban az általa elérhető eredményekkel - áll a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület a döntést üdvözlő, Fellegi Tamás miniszternek címzett nyílt levelében.

A szervezet leszögezi: a regisztrációs jegy nem alkalmas az összes díjmentes utazás számba vételére, mert a legnagyobb díjmentesen utazó réteg a regisztrációs jegy váltására változatlanul nem kötelezett vasúti dolgozóké. Becsléseik szerint jelenleg legalább negyedmillió vasutas arcképes igazolvány van forgalomban (hozzátartozók és nyugdíjasok is rendelkeznek ilyennel, ráadásul az elmúlt években szabályozatlan keretek között különböző, nem a MÁV-csoporthoz tartozó állami háttérintézményeknél is feltűntek ilyenek), ennyi utas utazási szokásairól továbbra sincsen semmiféle információ. Tehát, valós kapacitáskihasználási és forgalmi adatokra még akkor sem lehetne következtetni, ha egyébként a regisztrációs jegy rendszere önmagában, érintettei körében jól működne, állítja a VEKE: