Így menekülnek a devizahitelesek

2010.06.30. 07:31
Viszonylag kevesen váltották át deviza alapú hitelüket forint alapúra, ha volt ilyen ügyfél, az leginkább svájci frankban adósodott el, és ettől búcsúzott. A bankok által megküldött válaszokból kiderült a legtöbben inkább futamidőt hosszabbítanak, hogy ne emelkedjen tovább a törlesztőrészlet.

Az Erste Bank válaszolta azt, hogy 2009 eleje óta mindössze néhány tucatnyian voltak azok a svájci frank hitelesek, akik forint alapúra váltották banki tartozásukat.

A K&H Banknál a forintra váltások száma elenyésző, és a CIB Bank informálta az InfoRádiót arról, hogy mintegy 10 ezer saját konstrukciójú hitelátütemezést végeztek eddig, ám ebből nem derült ki, hogy ebben van-e és milyen arányban devizáról forintra való átállás.

Szinte mindegyik pénzintézetnél hangsúlyozták: ha emelkedett is a devizahitel törlesztőrészlete, a forintra való váltással lényegében realizálná az ügyfél az árfolyamon elszenvedett veszteségét, és láthatóan eddig kevesen akadtak olyanok, akik hajlandóak voltak ezt megtenni.

Elemzők szerint egyébként ez jó döntés volt, mivel még a mostani csúcsokat döntögető svájci frank árfolyam mellett is pozitívban vannak az ebben eladósodottak, ahhoz képest, ha ugyanazt a hitelösszeget, ugyanakkor forintban vették volna fel, bár ez a törlesztőrészletet már fizetni nem tudókat valószínűleg nem vigasztalja.

A bankoknál inkább az átütemezés másfajta módja dívik. Azt minden megkérdezett hangsúlyozta: konkrét adósvédelmi intézkedéseket hoztak, és ezzel az ügyfelek, ha szükséges, élnek is. Az OTP a futamidő meghosszabbításon túl átmeneti havi törlesztés csökkentést, illetve törlesztés felfüggesztést is ajánl. Igaz, aki ezzel él, azt is tudni kell, hogy később a törlesztőrészlet magasabb lehet, de lehetőség van ingatlanfedezet bevonására a fogyasztási hitelek esetén.

Az Erste Bank hitelbiztosítást ajánl előre nem látható fizetési problémák megelőzésére, ezt már meglévő hitelekhez is lehet kérni, nemcsak újhoz. Az ismert futamidő meghosszabbítása, fix havi törlesztőrészlet kialakítása mellett az Erste kedvezményes elő- és végtörlesztési díjat kínál.

A K&H Bank szinte az összes technikát alkalmazza, a részletfizetést, a törlesztés felfüggesztését, fizetési haladék megadását, illetve a leggyakoribb szerintük a futamidő növelése. A CIB Bank az eddig felsorolt leggyakoribb lehetőségeket gyúrta össze egy egyénre szabható saját konstrukcióban, ez a CIB Megoldás Hitel, a legtöbb bajba került ügyfelük ezt választotta.

Az MKB Bank az ügyfél, illetve családja vagyoni helyzetéhez igazítja a törlesztőrészlet nagyságát, cserébe futamidőt hosszabbít, és tőkemoratóriumot is választhat a bajba került adós.

A svájci frank árfolyama emelkedik, kedden történelmi csúcsot döntött, és rövidtávon az elemzők nem várják gyengülését a forinttal szemben, ez azt jelenti, hogy tartósan magasabb törlesztőrészletre kell az adósoknak berendezkedni, ha ez nem megy, akkor a hitelező pénzintézet kell megkeresni.