Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Villámokra alig fizetnek a biztosítók

2010.07.04. 09:21 Módosítva: 2010-07-04 12:19:13
Az elmúlt hetekben minden eddiginél nagyobb kárt okozott a villám a háztartások elektromos berendezéseiben. Legfeljebb egy 30 éves Junoszty tévé árán, vagy egyáltalán sehogy nem biztosítja a magyarok többsége az ingóságait például villámcsapás esetére.

A szakértők szerint az elektromos kisülések akár egy kilométeres körzetben is kárt tehetnek a gépekben. Meteorológusok szerint júniusban akár minden negyedik napon lehet villámlás hazánk felett. Pedig a mai modern lakásbiztosítások meglepően kedvező árúak ráadásul sokkal fejlettebbek is, hiszen már külön díj megfizetése nélkül is eleve tartalmazzák például a villámcsapás okozta károk fedezetét - olvasható a 25 biztosítóval kapcsolatban álló CLB Biztosítási Alkusz Kft előrejelzésében.

A magyarok átlagosan tízévente nézik át, és frissítik a lakásbiztosításukat - már, akinek van egyáltalán -, de jócskán van olyan is, aki több évtizede nem változtatott a szerződésén. Így aztán nagy meglepetés érheti azokat, akik a lakásukban most elszenvedett viharkárok miatt fordulnak biztosítóhoz. Egy meterológiai károkkal kapcsolatos biztosítói ajánlatokat - 25 szolgáltató kimutatását - vizsgáló elemzés szerint az elmúlt három évben a lakáskárokról szóló bejelentések mintegy 60 százaléka kötődött a viharkárokhoz. A bejelentések között a villámcsapások okozta káresemény áll a második helyen, mintegy 25 százalékkal, 15 százalékot pedig a jégveréssel kapcsolatos esetek tesznek ki.

A CLB Biztosítási Alkusz által készített elemzés rámutat arra, hogy a legnagyobb csalódás azokat éri, akik lakásukat biztosítják, de a benne lévő ingóságokat nem. De azok is rosszul járhatnak, akik mondjuk 30 éve vettek egy Junoszty televíziót, bevetették az akkori biztosításukba és azóta semmit nem változtattak rajta, holott ma már - esetleg - több százezer forintos plazmatévéjük van.

A meteorológiai elemzésekre támaszkodó elemzés szerint évente 350 ezer villámcsapásnál is többet regisztrálnak a meteorológusok az országban. Az ezekből fakadó károk, amelyekért a biztosítók fizetnek is, megközelítik a kétmilliárd forintot. Az elemzés rávilágít arra, hogy villámcsapás szempontjából Magyarország a közepesen veszélyeztetett területek közé tartozik. A legtöbb villám az Északi-középhegységben és a Duna-Tisza-közén csap le.

A villámok leggyakrabban júniusban támadnak, egyes szakértők szerint ebben a hónapban átlagosan minden negyedik napon lehet ilyen légköri jelenség, éppen ezért Németh Péter, a CLB Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és marketing igazgatója biztos benne, hogy tovább növekszik az ebből eredő káresemények száma is. Mint mondta, a megváltozott környezeti kihívások, valamint a biztosítók közti éles piaci verseny kedvezően befolyásolja a biztosítások díjait, valamint a szolgáltatások körét. Szerinte mindenkinek érdemes átnéznie a szerződését, mert a villámlás okozta túlfeszültség tönkre teheti például a tévét, és a számítógépet még akkor is, ha van a házon villámhárító. Egyes szakértők szerint ráadásul a túlfeszültség következtében az elektromos kisülések nem pusztán ott okoznak kárt, ahova becsapnak, hanem akár egy kilométeres körzetben is. Ezért megfelelő biztosításra annak is szüksége van, aki egyébként gondosan kiépítette háza villámcsapás elleni védelmét - hívta fel a figyelmet Németh.