Leértékelték a forintot az elemzők

2010.07.07. 08:15
A tavaly év végi várakozásaiknál jóval gyengébb forintra számítanak az elemzők az év hátralévő részében - derül ki a Bloomberg felméréséből. Ez nem meglepő az elmúlt hetek folyamatai után, de pánikra nem látnak okot a szakértők, és a következő időszakban egyre erősebb magyar devizával számolnak.

Tavaly év végén még nem számítottak jelentős mozgásra erre az évre, forintgyengülést inkább az év első felére vártak, ami be is jött. A harmadik negyedévtől már erősödést prognosztizáltak, átlagosan 265 forintos eurót tartottak reálisnak; ez mostanra 277 forintra emelkedett a Bloomberg friss konszenzusa szerint (ez még mindig erősebb a jelenleg 280 forint feletti szintnél) – írja a Napi Gazdaság. A negyedik negyedévnél már nincs ekkora eltérés, a tavaly év végi 270 forintos prognózist csupán két forinttal emelték meg a szakértők.

Nem mindenki pesszimista

A júniusi 4 százalékos forintgyengülést követően a Portfolio.hu által megkérdezett alapkezelők optimistább álláspontra helyezkedtek a hazai deviza következő időszaki teljesítményét illetően. Három hónapos időtávon 23 százalékra nőtt azok aránya, akik a forint erősödésére számítanak, míg egy hónappal ezelőtt még egyetlen profi befektető sem akadt, aki ilyen irányú elmozdulást valószínűsített. A legtöbben persze még így is az árfolyam stagnálására, +/-2 százalékos sávban maradására számítanak.

A szórás viszont elég nagy a várakozásokban: a legpesszimistább, a Wells Fargo 300 forintos euróval számol a harmadik negyedévre, a másik véglet az Erste 265 forintos és az LBBW 250 forintos jóslata.

A Wells Fargo pesszimizmusát jól jelzi a magyar piaccal kapcsolatban az is, hogy míg átlagban már csak 268 forintos eurót jeleznek 2011-re a szakértők (év végén ez még 260 forint volt), addig az amerikai bank 310 forintos prognózist tett közzé.

A dollár esetében még nagyobb az ugrás a jövő évi előrejelzésben. A fél évvel ezelőtti 178 forintos becsült értékkel szemben most 244 forintos árfolyamot várnak a Bloomberg által megkérdezett elemzők. Ez elsősorban nem a forint gyengeségére, inkább az euró/dollár keresztárfolyamban bekövetkezett trendfordulóra vezethető vissza.

Az idei harmadik negyedévre is emelkedett - mintegy 20 forintot - az előrejelzés: jelenleg 234 forinttal, az év utolsó három hónapjára pedig 236 forinttal számolnak az elemzők. A szórás itt is meglehetősen nagy, a két szélső érték 270, illetve 200 forint. Érdekes, hogy a dollár esetében a 270 forintos értéket az az Erste Bank jósolja, amelyik az euró/forint esetében a legoptimistábbak között van, vagyis ők várják a legnagyobb dollárerősödést.