Együtt örülnek Járai, Simor és a frankhitelesek

2010.07.10. 11:10
Az adó-salátatörvényben még lehetnek, a gazdaságirányításból eltűntek a kormányt fenyegető aknák. Erősödött a forint és a tőzsde, jó híreket kaptak a frankhitelesek, de valójában már uborkaszezon volt a héten a gazdaságban.

A magyarok 68 százaléka tervezi, hogy az idén elmegy valamilyen fesztiválra, a fesztiváliparágnak ma már meghatározó szerepe van a belföldi turizmus élénkítésében. A fesztiválszezon tombol, de gazdasági szempontból aligha volt meghatározó a mögöttünk hagyott munkahét.

A gyenge forint egyébként önmagában is elveszi a kedvet a külföldi utazástól, és ezzel is segíti a belföldi turizmust, de a frankhitelesek százezreit ez aligha vigasztalja. Számukra fontosabb, hogy a héten végre megtört a forint gyengülő, illetve a svájci frank erősödő trendje. A forint várható mozgását illetően ezzel együtt nincs túl sok optimizmusra okunk: bár a Portfolio.hu felmérése szerint az elemzők között már többen is akadnak, akik rövid távon is erősebb forintra számítanak, az igazi konszenzus abban látszott, hogy éves szinten az elemzők többsége nem vár gyengülést. Mindenesetre a hét végére 280 forint alá került az euró, 210 forint alá a frank ára, ami az egy héttel korábbi, 287 illetve 217 körüli szintekhez képest jelentős erősödés. A frank esetében ráadásul az elemzők azt várják, hogy megállhat az euróval és a dollárral - így a forinttal szembeni - erősödési trendje: csökkent a franknak kedvező kockázatkerülő hajlandóság a befektetési piacon és a svájciak megint olyan adatokat publikáltak, amik azt mutatják, nekik sem érdekük a frank további erősödése. (Az távhőt használó átlagpolgár viszont kezdhet nagyon aggódni a távhőárak jövő év elején várható jelentős emelése miatt.)

A frankhitelesek egy további jó hírt is kaptak a héten: a PSZÁF régi-új elnöke, Szász Károly azt tervezi, hogy a bankokat rászorítják az MNB középárfolyamainak használatára a devizahitelekkel kapcsolatos tranzakcióknál, ez egységnyi devizánként több forintot is jelenthet a törlesztőrészletek kalkulálásánál.

Szász még a múlt pénteken, Domokos László ÁSZ-elnök hétfőn foglalhatta el hivatalát, ezzel lényegében lezárult a hatalomátvétel a gazdaságirányításban. Leginkább állami vállalatoknál számíthatunk még személycserékre, a MÁV új vezetőjeként a héten jelentették be Szarvas Ferencet. A kormány útjában így már csak Simor András jegybankelnök marad, akit nemhogy eltávolítani, de úgy tűnik megvágni sem tudnak: bár a kormány már előterjesztette a jegybankelnöki fizetést is kétmillió forintban maximalizáló javaslatot, a héten az Európai Központi Bank visszadobott egy a román jegybankelnök fizetését csökkenteni célzó román törvényjavaslatot.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  27. heti záró 26. heti záró
BUX 22 594
21 132
OTP 5150
4790
Mol 20 500
19 400
Richter 45 500
41 990
Magyar Telekom 685
641

A kormánynak így káderek miatt lassan sehol nem kell aggódnia, az adó-salátatörvényben viszont bőven akadnak aknák. Az eredeti törvényjavaslat pedig úgy tűnik, további meglepetésekkel módosulhat: az ellenzék már csak lex Járaiként emlegeti azt  a javaslatott, mely néhány fiatal biztosítót mentesítene a bankadó fizetése alól. Az ezt célzó javaslatot eredetileg Rogán Antal nyújtotta be, a képviselő azonban visszavonta, a kormány azonban újból előterjesztette azt, így szinte biztosra vehető, hogy néhány társaság akár százmilliós nagyságrendű adótehertől mentesülve a jut - a konkurensek szerint - versenyelőnyhöz.